Naslovna > Auto moto sport > Raikkonen sezonu otvorio pobjedom

Formula 1 – Australija

Raikkonen sezonu otvorio pobjedom

Lotusov F1 bolid bio je najnježniji prema gumama proteklog vikenda, što se ispostavilo kao ključni preduslov za uvjerljivu pobjedu Kimija Raikkonena...

Malo ko je mogao i naslutiti da će za pobjedu na prvoj ovogodišnjoj trci najbržeg cirkusa na svijetu najvažnija biti nježnost. Naime zbog novog, osjetno mekšeg sastava guma koji je Pirelli u dogovoru sa FIA ponudio sa svojim novim F1 pneumaticima najviše šanse za uspijeh u Australiji su imali „najnježniji“ vozači i bolidi. Mada je epitet nježan do sada veoma rijetko upotrebljavan u opsivanju „ledenog Finca“ Kimija Raikkonena ispostavilo se da je prvi vozač Lotusa najbolji prijatelj guma.

 

Sa samo dva zaustavljanja u boksu Raikkonen je čini se s lakoćom stigao do prve ovosezonske pobjede ispred najljućih rivala Fernanda Alonsa u Ferrariju i aktuelnog svjetskog prvaka Sebastiena Vettela u Red Bullu.
- Imali smo dobru brzinu tokom cijele trke, bolid je funkcionisao odlično i bio veoma nježan prema gumama zbog čega nijednom nisam došao u situaciju da moram kalkulisati. Prelijep je osjećaj započeti sezonu sa pobjedom, ali pred nama je još 18 napornih trka u kojima treba zadržati konstatnost dobrih rezultata – rekao je nakon trke u Melbournu veoma srećni Kimi Raikkonen.

 

Mada je trku završio kao drugi svoje zadovoljstvo nije krio ni Fernando Alonso, koji smatra da Ferrari napokon ima bolid, koji se može dostojno nositi sa konkurencijom.
- Fantastično se osjećam. Nakon ne baš tako dobrih kvalifikacija, odlično smo krenuli u trku, a kako je vrijeme odmicalo tako je i naša forma rasla iz kruga u krug. Kimi je danas blistao i kako bi mi vozači rekli imao je svoj dan. Razlika koju je imao u odnosu na nas na kraju trke nije velika, ali je Lotus pokazao da ima veliku prednost kada je riječ o čuvanju guma. Siguran sam da je u tom segmentu ključ uspijeha i za ostale ovosezonske trke, jer su novi pneumatici osjetno mekiši i puno brže se troše – zaključio je Fernando Alonso.

 

Iako je završio kao treći aktuelni svjetski šampion Sebastian Vettel nije djelovao razočarano. On je istakao da će Red Bull pravu formu pokazati tek u nastavku šampionata.
- Kada sve saberem i stavimo na papir trebali bismo biti zadovoljni vikendom iza nas. Neću reći da smo srećni, jer naš cilj su uvijek najviša postolja, ali nismo ni razočarani. Već nakon nekoliko uvodnih krugova bilo je jasno da nemamo odgovarajuću brzinu, odnosno da nam se gume troše puno brže u odnosu na konkurente. U takvim uslovima moje treće i Webberovo šesto mjesto su realnost. Da smo mogli bolje sigurno bi to i ostvarili, ali sa jednim zaustavljanjem u boksu manje Raikkonen je jednostavno bio neuhvatljiv ovaj vikend. Jedva čekam sledeću trku – poručio je Sebastian Vettel.

 


Sledeća trka F1 šampionata vozi se u Maleziji na stazi, Sepang 24.03.2013. sa početkom u 16h po našem vremenu.

Datum objave: 18/03/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook