Naslovna > Auto moto sport > Raikonen i Đovanaci, testiraju novu Giuliu GTA

Alfa Romeo Formula 1

Raikonen i Đovanaci, testiraju novu Giuliu GTA

Vozači F1 tima „Alfa Romeo Racing – ORLEN“ pridružili su se ispitivanju novih modela Giulia GTA i GTAm na čuvenoj test stazi Baloko.

Kimi Raikonen (Räikkönen) i Antonio Đovanaci (Giovinazzi) – vozači F1 tima „Alfa Romeo Racing – ORLEN“ – učestvovali su u jednodnevnom testiranju novih super sportskih Alfa Romeo limuzina Giulia GTA i GTAm u realnim uslovima. Na čuvenoj test stazi Baloko (Balocco), gdje se sportski modeli brenda Alfa Romeo razvijaju i testiraju od 60-ih godina prošlog vijeka, testiranje je omogućilo vozačima Formule 1 da oprobaju vozila do granica izdržljivosti i pruže povratne informacije u realnom vremenu. Brifing i pripreme su održane u radionici Autodelta, istorijskom trkačkom odjeljenju brenda Alfa Romeo.

 

 

 

Znanje iz Formule 1 primjenjeno na projekat GTA

 

Kao što je prikazano na ekskluzivnom video snimku sa istorijske staze Baloko, poznate kao „Alfa Romeo staza“, svjetski šampion Raikonen i mlada iItalijanska zvijezda Đovanaci su blisko sarađivali sa inženjerima, fokusirajući se na tehničke prijedloge kako da se optimizuje aerodinamika i upravljivost automobila. Kako bi dali doprinos finim završnim podešavanjima modela GTA i GTAm, F1 vozači su analizirali promjene koje su napravljene na vozilima i dali su svoje utiske iz vožnje po stazi, što je rezultiralo zajedničkom procjenom uticaja na dinamiku vozila.

 

Đovanaci je dao savjete u vezi s izgledom automobila, s posebnom pažnjom usmjerenom na nove komponente od ugljeničnih vlakana i nova tehnička rješenja za felne sa jednom maticom, ovog puta uparene sa prototipskim točkovima u razvojne svrhe, čiji će konačni stil biti nalik tipičnom Alfa Romeo dizajnu sa pet rupa, kao što smo već vidjeli na konceptu GTAm. „Odlično je danas vidjeti unapređenja koja smo napravili na automobilu“, rekao je Antonio Đovanaci na kraju testiranja. Istovremeno, Raikonen je radio sa odjeljenjem za aerodinamičnost na novim dodacima kako naprijed - sa novim, podesivim spliterom integrisanim u nove prednje branike - tako i pozadi, gdje je uvedeno novo, ručno podesivo krilo. Takođe se osvrnuo i na opštu ravnotežu koju garantuje interakcija ovih novih komponenti s ekstraktorom i plastikom podvozja. Dobro urađen posao, prema mišljenju Finca: „Smatram da su savršena kombinacija za svakodnevnu upotrebu ali i vožnju na stazi“, rekao je Kimi.

 

 

Nove tehničke mogućnosti i posebni materijali za aerodinamičnost i upravljivost

 

Alfa Romeo povjerio je kompaniji Sauber Engineering proizvodnju većine ugljeničnih komponenti na modelima GTA i GTAm, posebno onih koje utiču na aerodinamičnost. Među njima su novi prednji branik, bočni usisnici, ekstraktor, GTA spojler i GTAm spojler. Giulia GTAm - zahvaljujući ručno podesivim prednjim i  zadnjim spojlerima - može da prilagodi svoje aerodinamičke performanse bilo kakvoj vrsti staze ili puta, precizno odgovarajući na zahtjeve i preferencije vozača. Istraživanje aerodinamičnosti u vjetro-tunelu nije bilo ograničeno samo na spojlere, takođe je obavljeno i  za podvozje, koje - kao i na modelu Giulia Quadrifoglio - ima kompletnu oplatu. GTA i GTAm takođe koriste specijalni novi difuzor koji može da poveća „efekat tla“ automobila, time garantujući odlično prianjanje na put pri velikim brzinama. S modelom Giulia GTAm, konfiguracija sa visokim aerodinamičkim potiskom može da isporuči impresivan koeficijent uspona, 2  puta više u odnosu na model GTA i nevjerovatnih 3 puta više u odnosu na model Giulia Quadrifoglio, koji već predstavlja standard u svojoj klasi.

 

 

 

Neprocjenjivo tehničko iskustvo kompanije Sauber Engineering

 

Giulia GTA odiše prednostima dugoročnog partnerstva sa kompanijom Sauber Group AG i koristi znanje njenih divizija za inženjering i aerodinamiku.

 

Sauber grupacija se može pohvaliti sa više od 50 godina iskustva u moto-sportu, uključujući i 27 godina u F1. Do sada je prikupio neprocjenjivo iskustvo u dizajnu i upotrebi ugljenika, kao i podrobno znanje o aerodinamici koje je na najvišem nivou performansi.

 

Švajcarski tim je jedan od rijetkih F1 timova sa sopstvenim vjetro-tunelom. Postrojenje, koje se nalazi u Hinwilu u Švajcarskoj, jedno je od najnaprednijih u Evropi, i opremljeno je vrhunskom tehnologijom. Prednosti ove saradnje obuhvataju sve od inženjeringa, preko brze izrade prototipa i konačno do proizvodnje ovih komponenti.

 

 

Inspiracija: Giulia GTA iz 1965.

 

Obnovljena Giulia GTA je tehnički i konceptualno inspirisana modelom Giulia GTA iz 1965. godine, zvanim „Gran Turismo Alleggerita“, koga je proizvela Autodelta, na osnovu modela Giulia Sprint GT, koji je trijumfovao na trkama širom svijeta. Nova ograničena serija modela Alfa Romeo Giulia GTA bazirana je na modelu Giulia Quadrifoglio. Opremljena je unapređenom verzijom Alfa Romeo 2,9 V6 Bi-Turbo motora, sada sa 540 KS, a „ekstremna“ verzija GTAm ima težinu smanjenu za 100 kg, što pruža zapanjujuć odnos snage i težine od 2,82 kg/KS. Ekskluzivni snimci Raikonena i Đovanacija tokom testiranja biće dostupni na sljedećem linku.

Datum objave: 21/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook