Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GT AMG > Raketa iz Brabusove radionice

Brabus Rocket 900

Raketa iz Brabusove radionice

Dok automobilska javnost očekuje dolazak hibridnog Mercedes-AMG GT73, Brabus je pripremio nešto još intenzivnije...

Brabusov model koji nosi oznaku Rocket 900 iako nema tradicionalni V12 agregat, ipak posjeduje impresivne sposobnosti. Kao osnovu za ovu „raketu“ iz Bottropa uzet je GT63 S koji je pretrpio kompletan tretman unapređenja i poboljšanja. Najvažnije izmjene se nalaze ispod poklopca motora, gdje se krije modifikovani twin-turbo V8 čija je zapremina sa četiti povećana na 4,5 litra. Brabus je takođe instalirao par modifikovanih turbopunjača sa većom kompresionom jedinicom i maksimalnim pritiskom. Dodatna snaga je zahtijevala i dodatno hlađenje, pa su Brabusovi stručnjaci montirali usisnike vazduha od karbonskih vlakana na lijevoj i desnoj strani rešetke hladnjaka.

 

 

 

Krajnji rezultat ovih izmjena je impresivna snaga od 888 KS pri brutalnih 1.250 Nm obrtnog momenta, ali Brabus je instalirao elektronski limitator koji štiti pogonski sklop ograničavanjem obrtnog momenta na „samo“ 1.050 Nm. Ovo je za 258 KS i 150 Nm više od „običnog“ GT63 S.

 

Ubrzanje od nule do 100 km/h postiže za 2,8 sekundi, do 200 km/h siže za 9,7, a do 300 km/h za 23,9 sekundi. Brabus je maksimalnu brzinu limitirao na 330 km/h zbog velike mase vozila i kako bi zaštitio pneumatike.

 

 

 

Pored karoserijskih dodataka od karbonskih vlakana koji povećavaju aerodinamičku efikasnost, tu je i novi izduvni sistem od nehrđajućeg čelika. Rocket 900 dolazi sa prednjim naplacima od 21 i zadnjim od 22 inča, a prilikom vožnje zahvaljujući Brabusovom vazdušnom ovjesu spušta se 25 mm bliže tlu u režimu vožnje Comfort i Sport.

 

Brabus će konvertovati samo deset primjeraka Mercedesa-AMG GT63 S u Rocket 900 specifikaciju, a cijena ovog izuzetnog sportskog automobila se kreće oko vrtoglavih 435.000 eura po jednici...

Datum objave: 23/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook