Naslovna > Auto moto sport > Ralliart se vraća u svijet auto moto sporta

Mitsubishi

Ralliart se vraća u svijet auto moto sporta

Japanski proizvođač je uz svoje finansijske rezultate za prošlu godinu objavio strategiju u sklopu koje se očekuje povratak sportskog ogranka brenda, poznatog po pobjedama u Svjetskom reli šampionatu i na Dakar reliju...

Mitsubishi je potvrdio oživljavanje svog sportskog renda Ralliart i povratak auto moto sportu. U sklopu izlaganja finansijskog izvještaja za prošlu godinu, direktor japanskog proizvođača Takao Kato je izjavio: “Za kupce koji žele da iskuse duh Mitsubishija, pokrenućemo program proizvodnje sportskih dijelova i vratiti se na sportska takmičenja širom svijeta.“ Detalji još uvijek nisu poznati, ali se očekuje da se japanci vrate na Dakar reli sa specijalno modifikovanom varijantom jednog od svojih novih SUV modela ili pick-upom L200. Ralliart će pored sportskih takmičenja biti zadužen i za sportske dijelove namijenjene serijskim automobilima. U izvještaju je još navedeno da će proizvođač na evropskom tržištu ostati sa dva modela koje će proizvoditi partnerski Renault.

 

 


Ralliart odjeljenje je osnovano 1983. godine i vrlo brzo je ostvarilo veliki uspjeh na reli takmičenjima širom svijeta. Glavne pobjede su ipak došle krajem devedesetih, kada je Tommi Makinen osvojio četiri uzastopne titule prvaka svijeta u reliju sa crvenim Lancerom Evolution, koji je pobrao simpatije brojnih ljubitelja automobilizma širom svijeta. Ralliartovi automobili su najveći trag ostavili na Dakar reliju, koji je Mitsubishi osvajao čak 12 puta. Nakon lošijih rezultata početkom drugog milenijuma i krize u japanskom proizvođaču, brend je ugašen 2010. godine poslije povlačenja iz svih sportskih takmičenja nekoliko godina ranije. Oživljavanje Ralliarta predstavlja dio strategije za spas japanskog proizvođača nakon loših finansijskih rezultata zabilježenih prethodne godine.

Datum objave: 13/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook