Naslovna > Tehnika > Reciklažom do ekološke produkcije

Jaguar Land Rover

Reciklažom do ekološke produkcije

Jaguar Land Rover će u narednim godinama nastojati da smanji emisiju ugljen dioksida u proizvodnji aluminijuma do 26% korištenjem materijala iz recikliranih izvora...

Istraživanja unutar grupacije su potvrdila da su ovakvi „rezovi“ mogući recikliranjem sirovina. Limenke, boce i stara vozila koja su završila svoj životni vijek se mogu ponovo upotrijebiti i njihove sirovine miješati sa dosta manjom količinom novog aluminijuma kako bi se stvorila legura za izradu novih automobila. Izvori starog aluminijuma su su brojni, jer prema Jaguaru 75% aluminijuma koji se koristi je iz Velike Britanije i SAD i da reciklaža zahtijeva 90% manje energije od rudarenja novih sirovina.

 

 

Najveća količina recikliranog aluminijuma se koristi za izradu drugorazrednih komponenti, ali Jaguar Land Rover će koristiti ono što naziva „naprednom tehnologijom separacije“ koja će mu omogućiti veću kvalitetu izdvojenog materijala. Istraživanje predstavlja dio Reality Aluminum Project grupacije koji usmjerava proizvodnju prema nultoj emisiji štetnih gasova u budućnosti. Reciklirani aluminijum već igra značajnu ulogu u proizvodnji vozila grupacije: između septembra 2013. i marta 2020. godine, Jaguar je upotrijebio 360.000 tona otpada za proizvodnju aluminijumski komponenti u svom asortimanu.

 

Govoreći o istraživanju, voditelj projekta REALITY pri Jaguar Land Roveru, Gaelle Guillaume je izjavio kako je ovaj projekat po prvi put omogućio oporavak premium brenda aluminijumom iz otpadnih vozila i ponovo upotrijebe i iskoriste njegove jedinstvene osobine. On je takođe dodao kako je jedan od potencijala ove prakse smanjenje emisije CO2 u atmosferu, ali ujedino pomaže pomaže ponovno korištenje veće količine otpadnog aluminijuma.

Datum objave: 26/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook