Naslovna > Automobili > BMW > X7 > Redizajn donosi više snage i luksuzniji enterijer

BMW Alpina XB7

Redizajn donosi više snage i luksuzniji enterijer

BMW tvrdi da XB7 može dostići 100 km/h za 3,9 sekundi što je impresivna cifra za vozilo mase oko 2700 kg. BMW tvrdi da je najveća brzina 290 km/h ako je XB7 opremljen paketom guma za performanse i 21-inčnim točkovima...

Ažuriranje u sredini ciklusa za BMW-ov najveći SUV, X7, ranije ove godine donijelo je snažnije i efikasnije motore i revidirani prednji kraj sa oštrijim prednjim svjetlima. Sada je BMW otkrio najskuplju verziju X7 sa visokim performansama, dajući Alpini XB7 za 2023. iste vizuelne nadogradnje i najsnažniji motor u liniji X7. XB7 nastavlja da koristi pojačanu verziju 4,4-litarskog V-8 sa dvostrukim turbo punjačem koji se nalazi u X7 M60i, ali dok je XB7 pre-facelift imao 612 konjskih snaga, nova verzija to povećava na 630. Obrtni moment ostaje isti na 800 Nm – prednost od 50 Nm u odnosu na M60i – a BMW kaže da vrhunac obrtnog momenta dolazi 200 o/min ranije, pri 1800 o/min, i traje do 5600 o/min. Najnoviji X7 V-8 takođe uključuje 48-voltnu hibridnu pomoć koja poboljšava odziv motora i efikasnost, a Alpina verzija 4,4-litarskog takođe ima jedinstven sistem hlađenja. Motor je uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem koji uključuje 48-voltni starter-generator, a XB7 ima pogon na sve točkove sa elektronskim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem na zadnjoj osovini.

 

 

 


XB7 se vozi na vazdušnom vješanju s jedinstvenim Alpina amortizerima, a SUV može povećati svoju visinu vožnje za 4 cm ispod 45 km/h. Stavljanje vozila u Sport mod ili u vožnji preko 160  km/h snižava XB7 za 2 cm, dok Sport+ mod ili probijanje barijere od 250 km/h spušta ga za 3 cm. BMW takođe kaže da Alpina dobija ojačane torzione podupirače za povećanu krutost, dok se tvrdi da čvršće čahure zadnje osovine i elektromehaničke stabilizatore M60i smanjuju uvijanje i prevrtanje karoserije. Snagu kočenja obezbjeđuju fiksne Brembo čeljusti sa četiri klipa pričvršćene za diskove od 15,5 inča naprijed i plutajuće čeljusti sa diskovima od 15,7 inča nazad. Čeljusti su ofarbane plavom bojom sa natpisom "Alpina" u bijeloj boji. XB7 je dostupan sa dva izbora točkova. Dynamic od 21 inča mogu biti opremljeni ljetnjom ili cjelosezonskom gumom širine 285 na sva četiri točka. Classic naplatci sa 20 krakova i 23 inča su standardni i umotani su u Pirelli ljetnje gume, sa raspoređenim gumama širine 285 naprijed i 325 širine pozadi. Ostale promjene dizajna za XB7 uključuju novi prednji branik sa isklesanim usisnicima vazduha i zadnji branik u boji karoserije.

 


Iznutra, XB7 je ukrašen staklenim Alpina infotainment kontrolnim točkićima, plavom osvijetljenom ručicom mjenjača, osvijetljenim pragovima vrata i jedinstvenim volanom obrađenim u Lavalina koži sa plavim i zelenim šavovima. Grupe mjerača su naglašene Alpina plavom bojom, koja se mijenja u Alpina zelenu kada je u modovima Sport ili Sport+, a postoje tri opcije ukrasa—Myrtle Luxury drvo, Piano lak ili prirodni orah antracit.

 

 

 

 

Cijene za Alpinu XB7 počeće od 145.00 evra, a isporuke će početi početkom 2023.

Datum objave: 20/09/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook