Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > Redizajn prvog električnog modela brenda

Volkswagen ID.3

Redizajn prvog električnog modela brenda

Volkswagen nije otkrio kada će redizajnirani ID.3 početi da se isporučuje kupcima u Evropi, ali prema prethodnim izvještajima to će se dogoditi u četvrtom kvartalu ove godine...

Dvije i po godine nakon lansiranja Volkswagen ID.3, proizvođač automobila je predstavio redizajniranu verziju modela koji je započeo svoju ID porodicu električnih vozila. Možda ne izgleda tako spolja i iznutra, ali Volkswagen kaže da je ID.3 dobio sveobuhvatnu nadogradnju, uključujući najnoviji softver sa novim sistemima za udobnost i pomoć. Iz perspektive stila, promjene su vrlo suptilne, ali daju faceliftu ID.3 upečatljiviji izgled. Sa spoljašnje strane, najvidljivije ažuriranje je agresivniji prednji branik sa povećanim otvorima za hlađenje.

 

 

 


Ostala podešavanja uključuju nove svjetlosne potpise za LED prednja svjetla i klastere zadnjih svjetala, novi aero-optimizovani aluminijumski naplatci, crni krov sa mat-srebrnim ukrasima na rubovima i nove boje. Osim toga, „poklopac motora“ kompaktnog električnog hečbeka sada izgleda duže jer je crna traka ispod vjetrobrana uklonjena, a udubljeni dijelovi sa strane stvaraju isti utisak. Unutrašnjost izgleda prilično slično onoj u trenutnom modelu, ali Volkswagen kaže da je implementirao brojne prijedloge kupaca. Ploče na vratima su preuređene kako bi uključile mekše i veće površine, sa izdašnijim naslonima za ruke. Unutrašnjost ID.3 sada je potpuno bez materijala životinjskog porijekla, sa velikim postotkom recikliranih materijala. Na primjer, Artvelours Eco materijal od mikrovlakana koji se koristi za obloge vrata i presvlake sjedišta napravljen je od 71 posto recikliranog plastičnog otpada.

 


Kao i ranije, ID.3 ima dva displeja, kompaktni ekran za vozača od 5,3 inča kojim se upravlja pomoću dodirnih kontrola na multifunkcionalnom volanu i veći ekran osjetljiv na dodir od 12 inča koji kontroliše navigacioni sistem, funkcije telefona, medije, sistemi pomoći i postavke vozila. Infotainment sistem karakteriše nekoliko promjena u strukturi menija, kao što je jasniji, informativniji meni za punjenje koji se sada nalazi na gornjem nivou glavnog ekrana. Elektronska arhitektura Volkswagen ID.3 usvaja novi koncept, koristeći dva računara visokih performansi poznata kao ICAS (In-Car Application Server) kao glavne komponente. Ovi računari rješavaju niz zadataka koji su inače raspoređeni na veliki broj malih računara. Ipak, osnovne funkcije vozila ostaju na njihovim odvojenim kontrolnim jedinicama.

 


Ažuriranja u području sistema pomoći uključuju korištenje podataka o roju u funkciji Travel Assist, dok Park Assist Plus sa memorijskom funkcijom omogućava automatsko preuzimanje i korištenje sačuvanih manevara pri parkiranju. Unaprijeđeni ID.3 nastavlja sa istim električnim pogonskim motorom od 201 KS i 310 Njutn-metara obrtnog momenta. Paketi baterija od 58 kWh i 77 kWh ostaju dostupni sa istim WLTP rangovima.

 

Datum objave: 01/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook