Naslovna > Automobili > Mazda > 6 > Redizajn u stilu CX-5
FOTO GALERIJA (7)

Mazda 6

Redizajn u stilu CX-5

Nakon limuzinske „šestice“ koja je predstavljena u Los Anđelesu, Mazda je evropskoj publici ponudila premijeru njima zanimljivijeg karavanskog modela…

Treća generacija Mazde 6 na tržištu je od 2012. godine. Proizvodi se u fabrikama u Japanu, Kini i Rusiji, a kupci ju mogu dobiti u elegantnoj limuzinskoj i petovratnoj karavanskoj verziji. Prvi redizajn i ozbiljnije zatezanje bora Mazda je na „šestici“ izvela 2016. godine, da bi za sezonu 2018. ovaj model dobio još neke novine. Osvježena „šestica“ u limuzinskom obliku je premijerno predstavljena na sajmu automobila u Los Anđelesu, koji je održan u decembru prošle godine, dok je na sajmu u Ženevi debitovala i njena karavanska verzija. Najveće promjene između aktuelnog i novog modela su vidljive u vanjskom dizajnu. On je usklađen sa vizuelnim standardima koje je promovisala nova Mazda CX-5. To znači da je „šestica“ dobila novu masku hladnjaka i drugačije, značajno elegantnije stilizovan branik. Tu su i potpuno nova Full LED svjetla, koja s vana dodatno ističu automobil. Suštinski ona omogućavaju puno bolje osvjetljavanje puta ispred vozila uz niži utrošak energije. Karoserija automobila je dobila dodatni sjaj zahvaljujući novim hromiranim ukrasima, sa kojim su istaknuti njeni pojedini dijelovi. Tu su i novi dezeni serijskih i opcionih aluminijumskih naplataka. Zadnji dio je obogaćen sa novom grafikom LED svjetala i modernije stilizovanim branikom, a tu su i hromirani završeci izduvnog sistema.

 

 

Enterijer je donio viši nivo kvaliteta, kako u pogledu upotrebljenih materijala, tako i u pogledu završne obrade, koju je Mazda podigla na premium nivo. Sam dizajn je elegantniji, a površine su ravne i jasne. Veliki centralni ventilacioni otvori su zamijenjeni diskretnim lamelarnim, dok je ukrasna lajsna istanjena i manje se ističe. U potpunosti su izmijenjene komande klima uređaja, dok je na vrhu centralnog grebena ostao osam inčni ekran multimedijalnog sistema. Instrumenti su analogni, a moguće ih je modernizovati sa sedaminčnim TFT displejom. Osvježavanje enterijera je prošireno sa novim sjedištima i još niz sitnih, ali oku ugodnih ukrasnih detalja.

 

 

POGON

Na američkom tržištu „šestica“ je premijerno ponuđena sa novim 2,5-litarskim turbo benzinskim Skyactive-G četverocilindrašem sa 250 KS i 420 Nm. Osim njega Evropljani bi trebalo da imaju na raspolaganju dosadašnjeg 2,2-litarskog dizelaša, te 2.0 benzinca. Ovi motori su do sada nuđeni u verzijama sa 150 i 175 KS u slučaju dizelaša, odnosno 145 KS u slučaju benzinca. Mazda još uvijek nije potvrdila njihove tehničke karakteristike za redizajnirani model „šestice“, a više detalja će biti poznato tek nakon sajma automobila u Ženevi. Novi i-Activsens paket sigurnosnih sistema omogućava Mazdi 6 da prepozna opasnost i samostalno se zaustavi, da se zadrži u kolovoznoj traci, da vidi objekte u mrtvom uglu, da aktivno prilagođava svjetlosni snop, prati budnost vozača.
 

Datum objave: 15/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook