Naslovna > Automobili > Audi > e-tron > Rekordna prodaja električnih automobila

Norveška za primjer drugim državama

Rekordna prodaja električnih automobila

Dok neke evropske zemlje imaju poteškoća da ostvare godišnju prodaju električnih automobila od 3 % , u odnosu na vozila sa motorima na unutrašnje sagorjevanje, Norveška je otišla korak dalje.

Prošli mjesec je bio rekordni  jer  je 42%  novih vozila prodanih  na cijelom teritoriju zemlje bilo na elektro- pogon!  Uzmimo u obzir da  je 37% prodaje iz juna  mjeseca prošle godine već bilo desetostruko više u odnosu na druge zemlje. Samo  u tom mjesecu je na teritoriji države obavljeno  874  registracija modela  VW e-Golf, 609 modela Tesla X i dodatnih 389  novoregistrovanih vozila tipa Opel Ampera E i evropske verzije Chevy Bolt EV. Renaultov Zoe, koji dominira na nekoliko evropskih tržišta,  je u prošloj godini na teritoriji Norveške prodan u 428 primjeraka. Na električna vozila Norveška  primjenjuje VAT porezne olakšice  od 25%  i na taj način stimuliše potencijalne  kupce, dalje radeći na planovima o uvođenju što većeg broja električnih vozila na ceste.

 

Plan je da se do 2025. godine  postotak prodaje novoregistrovanih električnih vozila podigne na krajnjih 100% i ostvari prvi korak  prema nultoj emisiji štetnih gasova iz automobila. Kako stvari stoje, ovogodišnji modeli poput Tesla model 3, Audi e-tron  quattro  i Opel Ampera E će definitivno pomoći u rušenju trenutnog  rekorda  od 42%. 

Datum objave: 16/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook