Naslovna > Automobili > Renault > Twingo > Renault neće nuditi Twingo sa oznakom RS

Renault

Renault neće nuditi Twingo sa oznakom RS

Iako su se mnogi, pogotovo ljubitelji malih brzih automobila, nadali Renault neće ponuditiTwingo sa kultnom oznakom RS koja je krasila prethodnu generaciju.

Prošlu generaciju Twinga RS imali smo priliku testirati pa imamo pravo reći da je bila pun pogodak. S pojavom nove, treće generacije, sa nazad smještenim motorom i, logično,  pogonom izvedenim na zadnji par točkova sa nestrpljenjem smo očekivali sportsku verziju RS.
Na žalost nju izgleda nećemo dočekati jer je iz centrale Renaulta upravo stigla vijest da RS verzija trenutno aktuelne generacije Twinga jednostavno nije ni predviđena.

 


Trenutno najsnažniji Twingo dolazi sa oznakom GT koja podrazumijeva 0,9 litreni turbo benzinski motor čijih je 110 KS, po procjenama menadžmenta, sasvim dovoljno za maskimalne vozačke užitke u gradski skrojenom automobilu.
Isti ljudi tvrde da je GT pravi balans između snage, agilnosti i troškova proizvodnje. Posebno se hvali ovjes koji na adekvatan način prati performanse motora. Sve u svemu GT je razvijen sa minimalnim brojem komplikacija pa samim tim i troškova.
Procjena je da bi RS verzija trebala imati 150 KS što podrazumijeva detaljna poboljšanja motora. Po procjeni stručnjaka takvo što bi bilo za današnje uslove preskupo ali i bespotrebno.
Potrebno je naglasiti da GT dolazi sa nizom dijelova razvijenim u Renault Sportu. Među njih pored ovjesa spadaju i kalibracija nadzorne elektronike te upravljački mehanizam koji čine paket vrlo zabavan za voziti.   

Datum objave: 02/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook