Naslovna > Automobili > Renault > Symbioz > Renault Symbioz Concept

Renault

Renault Symbioz Concept

Renault Symbioz Concept predstavlja viziju autonomnog automobila čija bi proizvodnja, realno, mogla početi 2030. godine.

Renault na Symbioz Conceptu predstavio tehnologiju autonomnih automobila čija bi serijska proizvodnja mogla početi 2030. godine. Do tada bi tehnologija koja je trenutno još u fazi razvoja trebala postati maksimalno pouzdana.
U press materijalu piše da Symbioz Concept zapravo predstavlja integraciju automobila i vlastitog doma. Automobil je preko posebnih sistema povezan za kućom gdje se samostalno može vratiti a kasnije i doći po vlasnika na određeno mjesto. Ovakva rješenja su fantastična za velike gradove gdje se parking mjesto plaća ''suhim zlatom''.

 


Očekivano, pogon je električni. Ukupna snaga dva elektromotora instalirana na zadnju osovinu je 680 KS dok je vrijednost maksimalnog obrtnog momenta od 660 Nm dostupna u cijelom radnom opsegu motora. Set baterija od 72 kWh omogućava autonomiju od 500 km u stvarnim a ne laboratorijskim uslovima vožnje. Za 20 minuta konekcije na brzi punjač može se obnoviti 80% kapaciteta baterija što je na dužim relacijama od presudne važnosti.
Da sve nisu samo puka obećanja potvrđuje činjenica da će primjerak izložen u Frankfurtu Renault novinarima staviti na raspolaganje krajem godine...

 

Datum objave: 13/09/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook