Naslovna > Automobili > Škoda > Enyaq > Renderi prvog češkog potpuno električnog SUV-a

Škoda Enyaq iV

Renderi prvog češkog potpuno električnog SUV-a

Početkom septembra će Škoda zvanično skinuti veo sa električnog Eniaqa iV, a do tada, mali dizajnerski nagovještaji dostupni su kroz oficijalne rendere...

Sa novim renderima Škoda je djelimično pokazala kako će izgledati njihova verzija potpuno električnog SUV-a. Kao u većini slučajeva kada su renderi automobila u pitanju, i Enyaq je dobio nerealno velike alumijumske naplatke, a nedostaju i kvake na vratima. Iako je teško na osnovu rendera procijeniti kako će zapravo izgledati, šef dizajna, Karl Neuhold, tvrdi da Enyaq iV ima proporcije koje se razlikuju od svih dosadašnjih SUV modela. Dodaje da kraći prednji dio automobila i duža linija krova stvaraju veoma dinamičan izgled I pretvara Enyaq iV u pravi svemirski brod. Za osnovu će se koristiti Volkswagenova MEB platforma koja zahvaljujući nedostatku motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, omogućava nešto slobodniji dizajn, pa je tako karoserija izdužena i izuzetno aerodinamična sa stepenom koeficijenta od samo 0,27.

 

 

 

 

 

Novi češki SUV koji koristi istu osnovu kao i Volkswagenov ID 3 hatchback, imaće, kako tvrde u Škodi, unutrašnjost koja oslikava moderno životno okruženje. Dizajneri su iskoristili nedostatak tunela za transmisiju i veliko međuosovinsko rastojanje kako bi stvorili kabinu koja vizuelno ostavlja utisak još većeg prostranstva. U Škodi su takođe otkrili da će kapacitet prtljažnika iznositi 585 litara, te da će centralni ekran osjetljiv na dodir biti dijagonale 13”. Enyaq se odmiče i od tradicionalnih paketa opreme, pa će tako za novi SUV biti dostupne ,,Design Selections” teme sa kojima će kupci moći napraviti ugođaj prema svom ukusu. Fokus je na reciklirane i prirodne materijale među kojima su i presvlake od vune i recikliranih plastičnih boca.

 

 

Enyaq iV će biti dostupan u tri varijante sa različitim kapacitetom baterija koje kreću od 55 kWh pa sve do 82 kWh sa kojom će električni SUV imati domet od čak 500 km u varijanti sa prednjim pogonom. Najsnažnija varijanta dolazi sa vRS bedžom koji će debitovati kada su u pitanju električni modeli Škode, a dolaziće sa snagom od 302 KS, pogonom na sva četiri točka i dosegom od 460 km. Škoda tvrdi da je za punjenje kućnim punjačem potrebno šest do osam sati, a na raspolaganju će biti dostupno i brzo punjenje od 10% do 80% za 40 minuta. Proizvodnja Enyaqa iV počeće krajem 2020. godine, a prve isporuke su planirane za početak sljedeće godine.

Datum objave: 12/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook