Naslovna > Vijesti > Reorganizacija proizvodnje SUS motora

Volvo i Geely

Reorganizacija proizvodnje SUS motora

Volvo i matična tvrtka Geely planiraju spojiti svoje radionice motora sa unutrašnjim sagorijevanjem u novu samostalnu kompaniju koja će se fokusirati na razvoj efikasnijih jedinica nove generacije i hibridnih pogonskih agregata.

Nova kompanija pogonskih motora i dalje će isporučivati redovne i hibridne motore sa sagorijevanjem Geely-ovim brendovima, uključujući Volvo, Lotus, Proton, LEVC i Lynk & Co. Takođe bi imao namjeru poslužiti kao dobavljač drugim kompanijama koje bi naručivale usluge kompanije. Kompaniju bi činilo oko 3000 trenutnih zaposlenika firmeVolvo i 5000 iz firme Geely.

 

Volvo kaže da će mu taj potez omogućiti da se fokusira na razvoj potpuno električnih pogonskih agregata i automobila. Kompanija je posvećena ponudi elektrificiranih verzija svakog novog modela, a očekuje se da će potpuno električna vozila činiti polovinu njihove globalne prodaje do 2025. godine. Volvo će sljedeće sedmice predstaviti svoj prvi, potpuno električni automobil kao serijski proizvod. Iako je Volvo fokusiran na električnu budućnost, motori sa izgaranjem ostaće ključni dio njegove ponude, a šef Volvo-a Hakan Samuelsson rekao je da bi stvaranje nove samostalne fabrike motora imalo poboljšanu sposobnost razvoja tehnologije motora sa izgaranjem, posebno za hibridne automobile.

Datum objave: 08/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook