Naslovna > Automobili > Hyundai > Hyundai N Vision 74 > Retro automobil na vodonik

Hyundai N Vision 74 koncept

Retro automobil na vodonik

Manje je vjerovatno da će Hyundai N Vision 74 nagovijestiti proizvodni model od RN22e koji ukazuje na buduću N verziju Ioniqa 6, ali naglašava ambiciju Hyundaija da nastavi rast svog brenda N performansi u budućnosti s nultim emisijama...

Uz koncept RN22e predstavljen je još jedan Hyundaijev izložbeni automobil, koji će zasigurno privući pažnju ljubitelja automobila. Kao i RN22e, Hyundai N Vision 74 je ono što Hyundai naziva konceptom „rotirajućih laboratorija“ koje inženjeri kompanije koriste za testiranje naprednih tehnologija prije nego što ih primjene na buduće proizvodne modele. Automobil je hibrid vodoničnih gorivnih ćelija visokih performansi sa vanjskim dizajnom koji odaje počast konceptu Hyundai Pony Coupe iz 1974. godine, koji je dizajnirao Giorgetto Giugiaro. To je takođe znak napretka prema Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo, koji je predstavljen 2015. godine kada je Hyundai lansirao svoj N brend.

 

 

 


Iako N Vision 74 ažurira Pony koncept korištenjem parametričnih piksela, spaja analogno i digitalno iznutra baš kao i original. Međutim, to je mnogo više od obične vježbe oblikovanja. Hyundai je razvio kombinaciju baterijsko-električnog pogona u kombinaciji sa sistemom gorivnih ćelija, sa dva različita izvora energije koja se koriste u zavisnosti od preovlađujućih uslova vožnje. Sistem je prvi put predstavljen u konceptu sportskog automobila Vision FK 2021.

 

 

 

Prednosti složenog podešavanja uključuju bolje vektorisanje obrtnog momenta pomoću dvostrukih motora na zadnjoj osovini za poboljšanje skretanja, dok je napredna tehnologija pogonskog sklopa u potpunosti integrisana u dizajn kako bi ispunila zahtjeve upravljanja toplotom električnog vozila s gorivnim ćelijama. Kaže se da će ukupna snaga biti preko 662 KS sa 900 Nm obrtnog momenta, dok ukupan domet iznosi više od 600 km, punjenje vodonika traje samo pet minuta, dok je najveća brzina 250 km/h.

Datum objave: 15/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook