Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Retro logo u čast pola vijeka postojanja

BMW M

Retro logo u čast pola vijeka postojanja

Performantna i trkačka podgrupa bavarskog proizvođača automobila pod oznakom M, naredne godine proslaviće 50 godina postojanja, a u čast ovog jubileja kupci će moći opciono da na svoje ljubimce stave retro brend koji je ovu marku krasio prvih godina postojanja...

Podgrupa zadužena za proizvodnju trkaćih, performantnih i snažnijih BMW automobila osnovana je početkom 70-ih godina prošlog vijeka. BMW Motorsport GmbH, kako je glasio prvobitno puni naziv konkretno je počeo sa radom 1972. godine, da bi već naredne godine ova marka počela da učestvuje u trkama. Logo trkaćih automobila bio je posebno upečatljiv, a sadržavao se polukrugove u plavoj, crvenoj i ljubičastoj boji. Konkretne boje su predstavljale određene simbole, pa je tako plava predstavljalaBMW, crvena simbolizuje trku, a ljubičasta kao simbol veze između ta dva koncepta. BMW Motorsport GmbH je ponio kraći naziv BMW M GmbH od 1993. godine, a logotip se takođe malo redizajnirao,  pa je ljubičasta boja gravitirala ka tamnoplavoj.

 

 

 

 

 


Bavarci će početi primati narudžbe za vozila sa retro grbom u januaru 2022. godine. Proizvodnja ovih modela će početi u martu 2022. a cijena za dobijanje retro amblema umjesto standardnog još nije poznata. Međutim ponuda retro amblema neće biti jedini BMW-ov način da proslavi osnivanje svoje branše motosporta. Neki M modeli će biti dostupni u nekim starim bojama kao što su Dakar žuta, Vatrena narandžasta, Daytona ljubičasta, Macao plava, Imola crvena i Frozen Marina Bay plava. Godina u kojoj se obilježava ovaj jubilej donijeće još svečanosti i razloga za slavlje, prije svega zbog predstavljanja novih M modela. Neki od novih proizvoda performantne marke biće M3 Touring, performantni karavan po prvi put nakon nekoliko godina. M4 će dobiti još veće performanse od CSL varijante, dok će novi M2 kupcima ponuditi nešto manji sportski kupe od M4. Na putu je i prvi elektrifikovani M proizvod. BMW Motorsport će takođe imati posebno mjesto na važnim događajima za klasične automobile tokom 2022.  BMW će ove specijalne modele istaknuti na Concorso d'Eleganza Villa d'Este, Goodwood Festivalu brzine i Pebble Beach Concours d'Elegance.

Datum objave: 25/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook