Naslovna > Vijesti > Rješenje za buku u automobilu

Bose

Rješenje za buku u automobilu

Američka kompanija poznata po razvoju i prodaji audio opreme, osmislila je rješenje koje bi trebalo anulirati buku u automobilima...

Iako noviji modeli automobila posjeduju određene sisteme za smanjenje spoljašnje buke, koja se najviše ogledaju u raznim izolacionim materijalima, Bose je to odlučio podići na viši nivo. Ova kopanija tvrdi da njihova tehnologija za redukciju buke, inicijalno lansirana na slušalicama, može u cjelosti da anulira neprijatne zvukove u vožnji. Problem buke bi trebalo da bude još naglašeniji kod električnih vozila. Za razliku od motora sa unutrašnjim sagorevanjem  koji ,,maskiraju'’ buku i vibracije koje se prenose s puta na gume, vješanje i vozilo, električni pogoni su gotovo nečujni.

 


Sistem koristi akcelerometre, softver za procesuiranje zvuka, mikrofone i zvučnike kako bi u svakom trenutku mjerio vibracije i zvukove, a onda u realnom vremenu stvarao signal za akustično anuliranje buke. To nije sve, QuietComfort može da analizira nivo buke za svakog putnika i da individualno prilagodi izlazni signal iz zvučnika. U serisjkim vozilima bi se trebao pojaviti krajem 2021. godine.

Datum objave: 14/01/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook