Naslovna > Auto moto sport > Rosberg slavio

F1

Rosberg slavio

Vozač Mercedesa Nico Rosberg nastavio je dominaciju u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, on je bez problema slavio u Šangaju na Velikoj nagradi Kine za treću uzastopnu pobjedu u 2016. godini ...

Na podijumu su mu se pridružili Sebastian Vettel u Ferrariju i vozač Red Bull-a Daniil Kvyat. Dvosturki uzastopni svjetski šampion, vozač Mercedesa Lewis Hamilton, poslije velikih problema trku je završio na sedmom mjestu. Hamilton je startovao sa začelja poslije problema u kvalifikacijama, a već u drugoj krivini imao je kontakt sa Felipeom Nasrom u Zauberu. Britanac je bio primoran da ode u boks po novo prednje krilo, a poslije trke, nagovijestio je da je njegov bolid pretrpio mnogo ozbiljnu štetu. Vozači Meklarena Fernando Alonso i Janson Button su prvi put u sezoni obojica završili istu trku. Alonso se vratio na stazu pošto je propustio prethodnu trku u Bahreinu zbog povrede rebra i u Šangaju je zauzeo 12. mjesto, a Button 13.

 

Pobjedničko vrijeme iznosilo je jedan sat, 38 minuta i 53 sekunde, što je za 37, odnosno 46 sekundi bolje od drugoplasiranog Fetela i trećeplasiranog Daniila Kvyat. Daniel Ricciardo iz Red Bulla bio je četvrti, Kimi Raikkonen iz Ferrarija osvojio je peto mjesto, a šesti je bio Filipe Massa iz Villiamsa. Sedmo mjesto, kako smo već ranije napomenuli, zauzeo je aktuelni svjetski prvak iz Mercedesa Lewis Hamilton, koji je trku počeo sa posljednjeg mjesta. Bodove su još osvojili vozači ekipe Toro Roso Maks Verstappen i Carlos Sainz i Valtteri Bottas iz Villiamsa. Naredna trka vozi se u Sočiju za Veliku nagradu Rusije 1. maja.

Datum objave: 18/04/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook