Naslovna > Auto moto sport > Rossi prelazi na četiri točka

GT World Challenge

Rossi prelazi na četiri točka

Rossi sada može učiti od najboljih na GT3 sceni. Njegovi saigrači su velikani GT3 Frédéric Vervisch (35) i Nico Müller (30). Müller je bio vicešampion DTM-a 2019. i 2020, dok je Vervisch pobijedio na 24-satnim trkama u Dubaiju i na Nürburgringu u Audiju GT3 2019. godine.
style="text-align: justify;"> Legenda motosporta Valentino Rossi preći će sa dva na četiri točka 2022. godine i takmičiti se u GT World Challenge-u. Očekivanja su velika. "Ali to je drugi svijet - kočenje je drugačije, linije su različite, ubrzanje je drugačije", objašnjava Valentino Rossi (43). U motociklističkom svjetskom prvenstvu osvojio je 115 pobjeda i devet titula u 432 trke. I od sebe napravio legendu, a sada, 2022. ponovo je novajlija - u GT World Challenge-u, trkačkoj seriji sa GT3 automobilima koja se odvija 3/4. Septembar dolazi i u Hockenheim.
 
 
 

Rossi vozi Audi R8 LMS GT3 Evo 2, opremljen 5,2-litarskim V10 atmosferskim motorom, za WRT tim (26 naslova), koji je navikao na uspjeh. Za vikend u Imoli počinje prvenstvo u dugim stazama. Registrovano je 56 automobila. Mnogi vozači su godinama bili velikani u GT trkama. Ali Rossijeve ambicije su velike: "Želim da se borim za podijum." Očekivanja su velika - od njega samog, ali i od šefa tima Vincenta Vossea. Nakon testova, kaže: „Valentino ima prirodan osjećaj za nivo prianjanja na stazi. Bio sam impresioniran, ali znamo da jeprirodan." I sam Rossi ima sličan stav: "Naravno da još uvijek imamo prostora za napredak. Ali osećaj je dobar.”
 
 
Michael Schumacher je primijetio da Rossi ima talenat u autu. Italijan je nekoliko puta od 2006. do 2010. godine testirao trkački automobil Formule 1 za Ferrari i bio je oko sekundu sporiji od sedmostrukog šampiona. "On ima ogroman talenat, nesumnjivo bi mogao da se prebaci u Formulu 1 i brzo bude konkurentan", rekao je tada Šumaher. Ali Rossi je želio da ostane vjeran svom motociklističkom sportu dok ne preraste sjedište dvotočkaša. Tako je i sada sa 43 godine života. Rossi se sada fokusira na trkačke klasike: krajem jula će učestvovati na 24 sata Spa, a u budućnosti ga privlači Le Mans. Mnoge motociklističke zvijezde pokazale su Rosiju kako se to radi i prešle su na automobile. Najuspješniji: John Surtees, koji je bio svjetski prvak na biciklu i u trkačkom automobilu Formule 1.
 

Rossi takođe nije potpuno prazna ploča u automobilu: pored svojih F1 testova, već je učestvovao u trkama ili probnim vožnjama u Ferrari GT3, reliju, NASCAR-u i DTM-u. Ali to je do sada bio sve PR i zabava. Sada stvari postaju ozbiljne na četiri točka. Rossijeva druga karijera (zajedno sa sopstvenim MotoGP timom VR46) počinje - i to bi ga trebalo ponovo dovesti do uspjeha.
Datum objave: 02/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook