Naslovna > Auto moto sport > Rovinj domaćin

Red Bull Air Race

Rovinj domaćin

Iako prvobitno nije bio uvršten u kalendar ovogodišnjeg šampionata Red Bull Air Race, Rovinj će i ove godine ugostiti najbolje pilote svijeta ...

Grad u Hrvatskoj zamijenio je planirani Soči, čiji su čelnici zbog finansijskih problema odustali od organizacije ovog takmičenja. Čelnici šampionata brzo su našli rješenje i jednostavno zakazali treću ovosezonsku utrku u Rovinju. Prošle je godine hrvatski grad bio domaćin ovom takmičenju u mjesecu aprilu, što je donijelo nešto lošije vremenske prilike, ali i pored toga više od 50.000 ljudi je pratilo pobjednički pohod Austrijanca Hannesa Archa, koji je u Hrvatskoj letio kao na domaćem terenu.

 

Trebaće Archu takva podrška i na kraju ovog mjeseca (31.maja), jer ukoliko se želi vratiti u utrku za naslov prvaka, jednostavno mora na podijum. Nema sumnje da će u konkurenciji pored Bonhomea, Lamba i Halla to biti izuzetno teško, ali staza u Rovinju je prilično tehnički zahtjevna, a to je ono što odgovara Austrijancu, koji trenutno u ukupnom poretku ima svega pet bodova i nalazi se na nezavidnom sedmom mjestu. Sa druge strane, Bonhome iz dvije utrke ima maksimalna 24 boda i ako kojim slučajem dođe do pobjede i u Hrvatskoj, napraviće veliki korak ka šampionskoj tituli, bez obzira što je do kraja prvenstva ostalo još pet utrka. Jedna od tih pet je u Britaniji, gdje je Bonhome veliki favorit. Kada govorimo o eventualnim pobjednicima u Rovinju, moramo spomenuti, ove godine sjajnog, Mat Halla. On je u prethodne dvije trke bio za manje od pola sekunde sporiji od Bonhomea i nema sumnje da je željan najvećeg postolja na podijumu. Zato ako se to desi ne treba biti iznenađenje.

 

Ne treba čuditi ni ako dobar rezultat uknjiži Japanac Yoshide Muroja, koji je upravo prošle godine u Rovinju došao do svog prvog postolja u karijeri, zauzevši treće mjesto. Svoju priliku će vrebati i  iskusni veteran, aktuelni šampion Nigel Lamb, koji tradicionalno pravo lice pokaže tek nakon dvije ili tri utrke u sezoni. Željni bodova će biti i Nijemac Dolderer, koji je na prethodnoj utrci završio treći, a prošle godine u Rovinju nije uopće završio utrku, pa mu motiva neće nedostajati. Ako govorimo o favoritima iz drugog plana, nema sumnje da i oni imaju svoju šansu u Rovinju. Pokazalo se do sada nekoliko puta, da apsolutni favoriti često ne pobjeđuju, a oni iz sjene pokažu najviše, pa neće čuditi ako do velikog broja bodova dođu McLead, Chambliss, Goulian ili Ivanof. Kako god, Jadransko more, vješti piloti, velike brzine i stari grad Rovinj, garant su da nas 31. maja očekuje pravi spektakl. Ulaznice su u prodaji, a njihova cijena se kreće od osamdeset pa sve do tri hiljade kuna, u zavisnosti od mjesta sjedenja i toga da li ćete pratiti kvalifikacije.

Datum objave: 20/05/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook