Naslovna > Automobili > Dacia > Duster > Rumunski brend započinje ofanzivu u C-segmentu

Dacia razvija vlastiti industrijski plan

Rumunski brend započinje ofanzivu u C-segmentu

Konkurentna i prilagodljiva platforma CMF-B pravi je kamen temeljac Dacijine industrijske strategije...

Dacia je prilikom predstavljanja strateškog plana Renaulution 2021., predstavila Bigster – konceptni automobil koji otvara nove mogućnosti oblikovanja ponude marke, a posebno kad je riječ o C-segmentu. Vjeran duhu marke Dacia, konceptni automobil Bigster robusno je i prostrano vozilo dugo 4,6 m, a kupcima pruža sve što očekuju od jednog C-SUV-a. Novi model temeljen na konceptnom automobilu Bigster u prodaju bi trebao stići 2025. godine.

 

 

 

Istovremeno Jogger, Dacijin prvi model iz C-segmenta koji je marka predstavila na Međunarodnom salonu automobila u Münchenu 2021., iz temelja mijenja viziju pristupačnog i svestranog porodičnog vozila. Dostupan u verzijama s pet i sedam sjedišta, Jogger savršeno utjelovljuje tržišni položaj i duh marke Dacia.  To svestrano, iznimno prostrano i modularno vozilo pustolovnog dizajna ujedno je najpristupačniji porodični automobil na tržištu.

 

 

 

Fabrike u Rumuniji i Maroku raspolažu kapacitetima za proizvodnju različitih karoserija za limuzine, kompakte i SUV-ovi B i C segmenta. Platforma CMF-B osigurala je snažan uzlet marke omogućivši joj da ubrza razvoj vlastitog poslovnog plana s ciljem sprovođenja proizvodnog plana, ali i da započne vlastitu ofanzivu u C-segmentu. Fabrika u Mioveniju u Rumuniji istorijski je pogon marke koji djeluje još od 1968. Danas je to referentni industrijski kompleks s linijom za proizvodnju karoserija, linijom za mehaničke komponente i šasiju, ljevaonicom i logističkom platformom. Trenutačno se u pogonu proizvode četiri modela marke: Duster, Sandero Stepway, Logan i Jogger. Od 2024. u njoj će se proizvoditi nova generacija Dustera temeljena na platformi CMF-B, a od 2025. i novi Dacijin model: C-SUV temeljen na konceptnom automobilu Bigster. 

Datum objave: 24/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook