Naslovna > Automobili > Honda > Civic > Sa istoka nešto novo

Honda Civic Type R

Sa istoka nešto novo

Honda Civic Type R dobija mehaničku i kozmetičku nadogradnju, a u ponudi su i nove „hot“ varijante...

Revidirana verzija Hode Civic Type R je već ranije prikazivana u medijima, ali sada je „veo tajni“ potpuno uklonjen i otkriva niz mehaničkih i blažih kozmetičkih nadogradnji plus dvije verzije specijalne edicije ovog „hot hatcha“.  Prethodni Type R i Type R GT su pretrpjeli manje kozmetičke izmjene na prednjim i zadnjim branicima koji su sada dobili oštrije crte, a na prednjem dijelu su integrisana svjetla za maglu. Otvori za vazduh su takođe veći za 13 procenata, a Racing Blue nijansa karoserije je dodata u paletu boja.

 

 

U kabini je zaobljena ručica mjenjača zamijenjena novom kapljičastog oblika po ugledu na izvorni Integra Type R. Sporstski upravljač je sada presvučen Alcantarom. Pogon ostaje nepromijenjen u odnosu na prethodni model, što znači da novi Type R pogoni dvolitarski turbo jačine 320 KS i 400 Nm obrtnog momenta koji prenosi snagu na prednju osovinu putem sedmostepenog manuelnog mjenjača. Međutim, ovog puta je Honda opremila Civic Type R sistemom za pojačanje zvuka koji reprodukuje buku motora u kabini preko zvučnika.

 

 

 

Izmjene na komponentama ovjesa i upravljačkom sistemu omogućavaju bolji i stabilniji odziv pri većim opterećenjima u zavoju. Prilagodljivi softver za rad amortizera je unaprijeđen kako bi se dobila bolja kontrola nagiba i uvijanja prilikom kočenja i oštrih skretanja. Ugrađen je i novi kočioni sistem koji omogućava kraći zaustavni put, bolji odziv papučice, ali i 2,5 kilograma manju težinu.

 

 

 

 

Honda je predstavila novu aplikaciju za pametne telefone koja evidentira podatke pod nazivom LogR, koja vozaču omogućava evidenciju funkcija performansi kao što su G-sila, brzina, temperatura ulja i rashladne tečnosti, bilježenje vremena kruga i rezultate ubrzanja i kočenja. U ponudi se pored standardne verzije Honde Civic Type R nalaze i dvije specijalne varijante pod nazivom Type R Limited Edition i Type R Sport Line koji se razlikuju po karoserijskim dodacima, nijansama boja i specijalnim naplatcima sa pneumaticima koji omogućavaju bolje vozne karakteristike i prijanjanje na podlogu. Varijanta Limited Edition biće proizvdena u samo stotinu jedinica.

Datum objave: 20/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook