Naslovna > Saab > 9-3 > SAAB 9-3 nastavit će život kao EV model

SAAB

SAAB 9-3 nastavit će život kao EV model

Poslije izuzetno turbolentnog razdoblja za nekadašnji ponos švedske autoindustrije, SAAB, uz pomoć Kineza model 9-3 ponovo se rađa.

Pod okriljem kineskog branda NEVS model SAAB 9-3 ponovo će se početi proizvoditi ali ovaj put kao potpuno električno vozilo.
Ranije smo pisali o prodaji SAAB-a kinezima koja nije podrazumijevala ustupanje najnovije tehnologije, odnosno modela, koji nikada nije ušao u serijsku proizvodnju. Obzirom da je model 9-3 još uvijek tehnološki zanimljiv kineski su vlasnici odlučili koristiti njegovu platformu za ugradnju EV tehnologije. Naravno, i svi ostali dijelovi kao što su podvozje i raskošna unutrašnjost ostat će u upotrebi.
Kompanija NEVS (National Electric Vehicle Sweden) nastala je 2012. godine i to poslije višestrukog traženja novih vlasnika a sve u cilju zadržavanja nacionalnog interesa.

 


U svakom slučaju kineski je kapital dobro došao a baš će se EV verzija modela 9-3 proizvoditi u Kini a ne u SAAB-ovom sjedištu u Trollhattenu.
Tvorci električne verzije SAAB-a 9-3 imati autonomiju od 300 km što je u skladu sa svim novijim EV modelima. Zbog produženja autonomije maksimalna brzina je ograničena na 120 km/h što je u praksi sasvim dovoljno.
U prvoj godini proizvodnje bit će proizvedeno 50.000 vozila dok će se u drugoj proizvodnja podići na 200.000 automobila. Uz švedsko tržište posebno se dobri prodajni rezultati očekuju u Kini ali i neki EU zemljama...

Datum objave: 10/12/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook