Naslovna > Automobili > Peugeot > RCZ Concept > Samo u mašti

Peugeot RCZ Concept

Samo u mašti

Francuski odgovor na Audi TT je prema mnogima bio najljepši Peugeot moderne ere. Od elegantnog bočnog profila do zaobljene krovne linije Zagato dizajna, mnoštvo rješenja je Peugeot RCZ činilo jedinstvenim na tržištu. Na žalost, proizvodnja je prestala 2015. godine, ali sada je ponovo oživjela u obliku zamišljenog rendera...

Zamišljen od strane Czyzewski Design-a, hipotetička druga generacija je neobično privlačna. Ima nekoliko sličnosti sa drugim popularnim modelom i game – Peugeotom 508 liftback. Zakošeni krov izvornog modela je zadržan, kao i kompaktne proporcije, dvobojna nijansa karoserije i pozicija retrovizora.

 

 

 

Dizajner je zamislio sportski coupe za znatno oštrijim oblikom karoserije u odnosu na prethodnika, kako bi se zamišljeni RCZ uklopio u novi dizajnerski izraz Peugeota. Dvostruki izduvni sistem, veliki naplaci od lakih legura i crvena Brembo kočiona kliješta pomalo „vuku“ na performantni RCZ R. Njegove prednje i zadnje LED svjetlosne grupe prilagođene su sa današnjih modela i odlično se uklapaju u opšti izgled.

 

 

 

 

Iako većina zamišljenih rendera prikazuje samo vanjski izgled automobila, u ovom slučaju je umjetnik odvojio vremena za izradu skice unutrašnjosti. Izgled kabine u 2+2 stilu odgovara rješenju sa starog coupea, ali u kombinaciji sa izvanrednim Peugeotovim i-Cockpitom. Ovakva rješenja umjetnika bi se lako mogla prenijeti u stvarnost, ako bi za tim bilo volje.

 

 

 

 

Šanse da bi novi RCZ u skorije vrijeme mogao ugledati svjetlost dana su ravne nuli, ali postoji nada da bi se duh ovog elegantnog sportskog coupea mogao na naki način oživjeti u eri električnih vozila...

Datum objave: 05/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook