Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > Samo za 500 odabranih
FOTO GALERIJA (30)

Porsche 911 Turbo Exclusive Series

Samo za 500 odabranih

Limitirana serija od 500 modela najjačih 911-ki svih vremena namijenjena je ekskluzivnim kupcima i kolekcionarima, za koje 259.992 eura, koliko košta ovaj model, nije trošak već investicija…

Njemački Porsche nedavno je obradovao sve pasionirane obožavaoce njegovog najpoznatijeg sportskog modela 911. Njima je ponuđena specijalna limitirana Exclusive Series, koja će biti proizvedena u samo 500 primjeraka u Porscheovoj elitnoj radionici „Porsche Exclusive“ namijenjenoj izradi automobila po specifičnim zahtjevima kupaca. U odnosu na ostatak game 911 Exclusive Series se razlikuje po jedinstvenom vanjskom dizajnu. Karakterišu ga dvije paralelne karbonske naljepnice, dodatni usisnik vazduha na poklopcu motora i bokovima, te karbonska kućišta retrovizora. Tu su i specijalni aerodinamički kit, te jedinstveni 20-inčni aluminijumski naplaci. U sličnom „karbon“ stilu je ukrašen i enterijer, koji donosi i jedinstven paket ručno šivenih kožnih presvlaka kojima su obložena sjedišta, oplate vrata, instrument panel, upravljač, centralni nasloni i ostali detalji. Sportski profilisana sjedišta su električno podesiva u čak 18 smjerova, što garantuje brzo i jednostavno pronalaženje idealnog položaja za upravljačem.

 

 

Serijska oprema je veoma bogata a moguće ju je dodatno unaprijediti sa Sport Chrono paketom, koji između ostalog uključuje dinamičke nosače motora, unaprijeđeni sistem hlađenja kočnica, te dvostruki izduvni sistem. Pogonski sistem najjače 911-ke čini 3,8-litarski šestocilindrični bokser motora koji raspolaže sa 607 KS i čak 750 nm dostupnih u rasponu od 2.250 do 4.000 obrtaja. To je dovoljno da se 1.675 kg težak automobil od 0 do 100 km/h ubrza za 2,9 sekundi i da dostigne najveću brzinu od 330 km/h. Interesantno je da uprkos 27 KS jačem motoru u odnosu na Turbo S model, 911 Exclusive Series nudi isto ubrzanje i najveću brzinu kao i navedeni velikoserijski model, koji raspolaže sa 580 KS i 750 nm. Od 0 do 100 km/h limitirani model stiže za 9,6 sekundi. Prosječna potrošnja je na istom nivou kao kod standardnog Turbo modela i iznosi 9,1 litar na 100 kilometara. Taj prosjek odgovara emisiji CO2 od 212 g/km. Sa motorom je kombinovan sedmostepeni automatski mjenjač. Za sigurno zaustavljanje su zaduženje karbon keramičke kočnice.

 

Vrhunska stabilnost u vožnji je omogućena serijskim Porscheovim sistemom upravljanja na svim točkovima, te inteligentnim Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) i Active Suspension Management (PASM) sistemima kontrole dinamičke stabilnosti vozila i njegove šasije. Uz pomoć moćne elektronike koja nadzire šasiju i vješanje 911 Turbo Exclusive Series je sposoban ponuditi najbolje moguće vozne karakteristike s obzirom na uslove za vožnju, ali i vozačeve trenutne želje. Za jedan od 500 modela iz Porscheove Exclusive Series kupci će u Njemačkoj morati izdvojiti 259.992 eura koliko košta najpovoljniji početni model. Za 9.950 eura dostupan je Design Chronograph 911 Turbo S Exclusive Series, dok se uz doplatu od 5.474 eura može dobiti i poseban set kofera, specijalno dizajniran za ovaj model. Nema sumnje, Porsche je pred kolekcionare rijetkih modela 911-ke postavio novi izazov čiju ekskluzivnost garantuje limitirana proizvodnja od samo 500 modela.


 

Datum objave: 05/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook