Naslovna > Automobili > Lamborghini > SCV12 > Samo za trkačke staze

Lamborghini SCV12

Samo za trkačke staze

Lamborghini je zvanično prezentovao svoj novi trkački hiperautomobil SCV12...

Ovaj automobil ima nadograđen pogon, agresivni karoserijski paket i jedinstvenu šasiju od karbonskih vlakana. Na razvoj ovog modela su uticali njegovi „časni predci“ iz Lamborghinijeve linije, Miura Jota i Diablo GTR. Kao što mu ime govori, Lamborghini SCV12 je pogonjen V12 agregatom. Radi se o nadograđenoj verziji 6,5-litarskog agregata prirodne snage iz Aventadora SVJ, sa poboljšanim izduvnim sistemom, dovodom goriva i novom ECU jedinicom. Sva ova unapređenja omogućuju ukupnu snagu od čak 830 KS. Kako bi se postigla ova velika snaga bez prisilne indukcije, SCV12 na krovu posjeduje usisnik koji isporučuje dodatni vazduh u razvodnik agregata kako bi se povećale performanse. Efekat ovog sistema je taj da se snaga povećava što se brže automobil vozi.

 

 

 

 

 

Za razliku od ostalih Lamborghinijevih „drumskih“ hiperautomobila, SCV12 će svoju snagu prenositi na zadnju osovinu preko sekvencionalnog mjenjača. SCV12 platforma je u potpunosti izrađena od karbonskih vlakana, dok se na njenom kućištu nalazi mnoštvo aerodinamičkih dodataka uključujući duboki zadnji difuzor i veliki zadnji spojler od karbonskih vlakana. Sve u svemu, Lamborghini tvrdi da SCV12 raspolaže sa većom snagom od trkačkog modela GT3. Kupcima su na raspolaganju veliki Brembo kočioni sistem, specijalni Pirelli pneumatici i jedinstveni set magnezijumskih naplataka od 19 inča na prednjoj i 20 inča na zadnjoj osovini.

 

 

 

 

Kabina ovog modela je čisto trkačka bez previše luksuza i gotovo nimalo komfora. Kupci dobijaju par sportskih sjedišta sa trkačkim pojasima i nešto Alcantara ukrasa za kontrolnu tablu. Kako se radi o trkačkom vozilu za „divljanje“ isključivo na stazi SCV12 ne posjeduje klima uređaj. Upravljač i komande su izrađene u stilu bolida Formule 1 sa kontrolnom tablom na centralnoj konzoli. Tu je naravno i prekidač koji omogućava isključivanje ABS sistema vozila.

 

 

 

 

Ovaj trkački hiperautomobil će biti proizveden u samo 40 jedinica, a svaki primjerak će koštati između dva i tri miliona eura.

Datum objave: 30/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook