Naslovna > Komercijalna vozila > Šampion u čišćenja snijega

Mercedes-Benz - Unimog U500

Šampion u čišćenja snijega

Zahvaljujući inovativnom sistemu upravljanja prednjom i zadnjom osovinom Mercedes Unimog U500 pokazao se kao odlična radna mašina za uklanjanje snijega sa najnepristupačnijih planinskih saobraćajnica...

Kao jedan od najsvestranijih i najizdržljivijih lakih off-road kamiona današnjice, koji je prošle godine proslavio 60. godina postojanja, Mercedes Unimog danas je neizostavni dio voznih parkova komunalnih preduzeća širom svijeta. Kroz šest decenija postojanja ovaj kamion je dodatno usavršavan i unapređivan, ali je koncepcijski, odnosno suštinski ostao isti. To je velika čast za njegovog tvorca dipl. inž. Albert Friedricha, koji je 1945. godine od savezničke uprave u Njemačkoj dobio zadatak da napravi vozilo, koje će po prohodnosti, ali i izdržljivosti parirati konju.

 

Za samo godinu dana konstruisani su šasija, 4x4 pogon, benzinski agregat, kabina i tovarni sanduk. I tako je rođen prvi Unimog ili „univerzalno motorno oruđe“ kako glasi doslovan prevod složenice Universalmotorgerät sa njemačkog jezika. Vremenom je Unimog od poljoprivredne mašine izrastao u multifunkcionalan laki kamion, koji je dodatno razrađen kroz nekoliko različitih šasijskih i mnoštvo karoserijskih izvedbi.Kao model sa početka ponude U500 je i jedan od najčešćih Unimoga na tržištu, koji se zahvaljujući svojoj kompaktnosti i izuzetnoj pokretljivosti bez problema može uhvatiti u koštac sa najvećim prirodnim izazovima. Jedan od veoma svijetlih primjera sa kojim se i sam Mercedes odlučio pohvaliti je flota Unimog, koja svoj radni vijek provodi čišćenju sniježnih nanosa na prevoju Feldkirch – Arlbergpass, u austrijskom dijelu Alpa. Podsjećamo da se u ovoj dijelu Austrije, u regiji Vorarlberg, Unimog kamioni koriste za najrazličitije djelatnosti, te ih u svojim voznim parkovima osim komunalnih preduzeća imaju i vatrogasci, elektrodistribucija, hitna pomoć, turističke organizacije, vojska, ali i opštinska administracija.

 

Floti Mercedes Unimoga u Vorarlbergu, nedavno su se pridružila i dva nova U500 sa VarioPilot sistemom upravljanja na svim točkovima i posebnom ralicom za čišćenje snijega. Prvi veliki ispit ovi kamioni su imali početkom 2012. godine kada je usljed uticaja orkanskog ciklona „Andrea“ veći dio Alpa prekriven sa nekoliko metara debelim sniježnim prekrivačem. Održavanje prohodnosti svih cesta u regiji Vorarlberg, koja se nalazi na zapadu Austrije između Švajcarske, Italije i Njemačke ima veliki ekonomski, ali i turistički značaj. S druge strane mnogi lokalni stanovnici koji žive na većoj nadmorskoj visini su preko noći zbog velikih sniježnih nanosa ostali odsječeni od ostatka svijeta. U takvim uslovima novi Unimog 500 pogonjen dizelskim agregatom sa 286 KS i Schmidt 105 rezačem snijega pokazao se kao veoma sposobna radna mašina.- Da u svojoj floti nismo imali ovako sposobno vozilo sumnjam da bi uspjeli održati prohodnost najvažnijih saobraćajnica i očistiti ogromne količine snijega koje su napadale za samo 24 sata. Unimog 500 je izdržljiv poput mazge i teško je naći prepreku koja bi ga mogla zaustaviti. Mada se pokazao kao veoma korisna mašina u svim godišnjim dobima, njegova iskoristivost u zimskim uslovima je zadivljujuća – kazao je Helmut Feuerstein, tehnički direktor Felsenau garaže.

 

 

Neuništivi „Buffalo“

 

On dodaje da su osim odličnog 4x4 pogona velike prednosti Unimoga i odlična preglednost u vožnji, te izuzetna upravljivost koja se temelji na inovativnom VarioPilot sistemu. Podsjećamo da ovaj sistem omogućava upravljanje na svim točkovima, što u praksi donosi 30 odsto manji krug okretanja, te omogućava puno jednostavnije čišćenje snijega na krivudavim putevima, bez potrebe za dodatnim popravljanjima i vraćanjima.
U floti Unimoga koji se koriste za čišćenje snijega, u regiji Vorarlberg, osim dva U500 sa upravljanjem na svim točkovima nalaze se i tri klasična U500, zatim po jedan U1000, i U130. Svjevrsna atrakcija voznog parka Felsenau garaže je 29-godina stari U406 koji je ovom kraju poznatiji pod nadimkom „Buffalo“.
- Ovo vozilo je najbolji mogući dokaz koliko je Unimog izdržljiva radna mašina. Naš „Buffalo“ je jednostavno neuništiv. Zahvaljujući brojnim priključcima pogodan je za obavljanje najrazličitijih i najzahtjevnijih vrsta poslova koji kod nas u Alpama ima na pretek. I danas kao i prije 29 godina kada smo ga dobili ova mašina se bez problema hvata u koštac sa dubokim snijegom kada god to zatreba. Nadam se da će jednog dana „Buffalo“ otići u zasluženu penziju, te da će dobiti počasno mjesto u nekoj od lokalnih muzeja – poručio je Helmut Feuerstein.
To bi se moglo desiti veoma ubrzo, jer je najnoviji model U500 sa upravljanjem na sve točkove naišao na odlične reakcije kod kupaca, koji su u njemu prepoznali veoma korisnu i svrsishodnu radnu mašinu za raščišćavanje snijega. Samo u ovom dijelu austrijskih Alpi naručeno je šest novim U500 sa upravljanjem na svim točkovima.

 


 

Datum objave: 05/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook