Naslovna > Tehnika > Samsung razvija novi tip baterije

Tehnika

Samsung razvija novi tip baterije

Pored vodećih automobilskih brendova koje posljednjih godina rade na razvoju električnih vozila, veliki tehnološki giganti vidjeli su priliku da ugrabe dio „tržišnog kolača“...

 

Korejski tehnološki gigant Samsung je nedavno izjavio kako je blizu završetka razvoja baterije sa suvim ćelijama. Radi se o baterijama koje bi trebale imati brže punjenje i omogućiti veću autonomiju vozilima. Iako većina stručnjaka u ovoj oblasti smatra da ovaj tip baterija neće biti dostupan još nekoliko godina zbog komplikovanog razvoja, iz Samsunga navode kako su blizu finalnog proizvoda i čak su ovjavili detaljnu studiju u japanskom naučnom časopisu.

 

 

Prema objavljenim detaljima Samsungova baterija bi imala anodu izrađenu od kompozita ugljenika i srebra. Ovaj sistem povećava gustinu i omogućava manje dimenzije same baterije do 50% od aktuelnih litijum-jonskih. Ovakve baterije sa suvim ćelijama bi teoretski omogućavale autonomiju veću od 800 kilometara sa jednim punjenjem. Naravno, treba uzeti u obzir da će autonomija i trajanje baterije zavisiti od veličine i težine vozila, ali u svakom slučaju ovakva tehnologija bi mogla u potpunosti izmijeniti proizvodnju vozila.

Datum objave: 16/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook