Naslovna > Automobili > Cadillac > Escalade > San repera i imidž majstora
FOTO GALERIJA (22)

Snovi - Cadillac Escalade Sport Luxury 6.2 V8 AWD

San repera i imidž majstora

Jedan od najpopularnijih i najpoželjnijih američkih SUV-ova svojevrsni je “cool” automobil koji se kupuje prvenstveno kao statusni simbol, pa tek onda kao svrsishodno prevozno sredstvo…

Ono što je za Evropljane Mercedes-Benz to je za Amerikance Cadillac, proizvođač luksuznih i skupocjenih automobila, čijim posjedovanjem se stiče i jasno ističe određeni status u društvu.

 

U blindiranom službenom Cadillacu se vozi čak i američki predsjednik! Mada u svojoj ponudi ima mnoštvo zanimljivih i bh. građanima dostupnijih modela najpoznatiji Cadillac na našim prostorima je ultimativni petmetarski SUV Escalade. Jedan takav u BiH uvezen je prošle godine, kada je nepoznati kupac za njega izdvojio vrtoglavih 260.000 KM, te pri tome platio 89.000 KM državi na ime carine i poreza. Dakle jedan san je ispunjen, a nama preostaje samo da čestitamo srećnom vlasniku, koji je za svog Escaladea izdvojio čak 349.000 KM, odnosno oko 420 prosječnih plata bh. građana.Kao današnji ogranak moćnog GM, američki Cadillac je 1902. godine osnovao Henry M. Leland, mehaničar i preduzetnik, koji je inspiraciju za ime pronašao u prezimenu osnivača Detroita Antoinea de la Mothea Cadillaca. Sedam godina nakon osnivanja 1909. kompaniju je kupio GM, koji je i pokrenuo masovnu proizvodnju automobila…

 

Cadillac Escalade premijerno je predstavljen 1999. godine, a do danas su se već smijenile tri generacije ovog modela. Prvobitna verzija bila je u potpunosti zasnovana na tehnološkoj i pogonskoj osnovi Chevrolet Tahoea, da bi sa iznenađujućim rastom popularnosti GM odlučio da Escaladeu podari puno više jedinstvenih detalja, kakav je sigurno snažni 6.2-litarski Vortec V8 agregat, koji iz 6.162 ccm zapremine razvija 409 KS i 563 Nm obrtnog momenta. Raskošan pogonski potencijal u kombinaciji sa standardnim šestostepenim automatskim mjenjačem dovoljan je da se 2.592 kg težak Escalade od 0 do 100 km/h ubrza za samo 6,7 sekundi. Mada bi mnogi na osnovu ovakvog starta očekivali i zavidnu maksimalnu brzinu, ona je tek 170 km/h, što je skroman rezultat i za uporedive evropske SUV modele sa puno manjim agregatima. No takav rezultat je ipak logičan, jer je maksimalna brzina u Americi ograničena na 120 km/h, a kaznena politika višestruko stroža nego u Evropi. S druge strane, to znači da je Escallade u određenom zaostatku za konkurencijom, koja na evropskim, a posebno njemačkim autoputevima, gazi dobrano preko 200 km/h (Mercedes GL500 - maksimum 240 km/h). Ni u off-roadu Escalade ne može da parira uporedivim “evropljanima” ili “japancima”, te ga Amerikanci prvenstveno reklamiraju kao luksuzni SUV apartman ili kancelariju na točkovima, koja većinu svog životnog vijeka provodi na tvrdoj podlozi. Escalade je na američkom tlu takozvani “cool” ili, kako bi to kod nas rekli, imidž automobil, čija praktična vrijednost se nikada ne dovodi u pitanje. Vole ga i voze najpoznatiji reperi, glumci, političari, sportisti… i to je za Cadillac najbitnije!

 

 

Zagarantovan luksuz

 

 

Ako se sa evropskom konkurencijom ne može nositi kada je riječ o maksimalnoj brzini, udobnosti i off-road karakteristikama, Escalade bi to mogao nadoknaditi udobnim enterijerom i bogatom opremom. U kraćoj 514 cm dugačkoj verziji, koja je dostupna evropskim kupcima, Cadillacov SUV nudi četiri punopravna sjedišta, te sklopivu zadnju klupu. Amerikancima je dostupna i produžena takozvana ESV verzija (36 cm duža) sa prtljažnikom kapaciteta čak 3.888 litara (1.707 kraća verzija). Primjera radi vrhunski ugođaj u vožnji i optimalnu temperaturu u sva tri reda kod Escaladea omogućava trozonska klimatizacija, dok je za optimalno ozvučenje zadužen Bose 5.1 muzički sistem sa 10 zvučnika. Vozač i saputnik na prednjim sjedištima mogu da računaju na potpunu električnu podršku u potrazi za idealnim položajem, te na grijanje i hlađenje sjedišta. Tokom zimskih dana dobrodošao dodatak je i daljinsko startovanje vozila, koje pokreće ranije podešen klima-uređaj i zagrijava kabinu. Putnici drugog reda na raspolaganju imaju toliko multimedije (DVD sa stropnim ekranima, Sony Play Station…) da bi im mogla pozavidjeti i kakva dječija igraonica. I to je samo djelić rekli bismo prebogate opreme koja je očekivano dostupna uz ovaj luksuzni američki SUV. Za Cadillac Escalade Sport Luxury 6.2 V8 AWD u Evropi je potrebno izdvojiti 85.618 eura, što je osjetno manje u odnosu na uporedivu evropsku konkurenciju. Zanimljivo je da u Americi isti model košta „samo“ 50.000 eura, dovoljno da i obični smrtnici pomisle da američki san i nije tako teško dosanjati.

 

 

Datum objave: 25/12/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook