Naslovna > Vijesti > Saradnja sa Rimcem

Kia i Hyundai

Saradnja sa Rimcem

Do 2020. godine kompanije će sarađivati u razvoju prototipova električnih vozila visokih performansi i vozila na gorive ćelije…

Hyundai Motor Group (HMG), koje je dio i Kia, i Rimac Automobili (Rimac) najavili su svoje strateško partnerstvo kroz koje grupa Hyundai-Kia (HMG) pojačava svoje napore da postane lider u proizvodnji električnih vozila visokih performansi (EV) i ojača svoj status u ostvarenju programa „čiste mobilnosti“ (eng. Clean Mobility).


Kia sa 16, Hyundai sa 64 miliona eura investicije
Grupa će u projekt investirati ukupno 80 miliona eura – Hyundai Motor Company od toga 64, a Kia Motors Corporation 16 miliona eura. Kompanije će usko sarađivati u razvoju prototipova električnih verzija konceptnog sportskog vozila „N“ i vozila visokih performansi koje će imati pogon na gorive ćelije (FCEV).


„Rimac je inovativna kompanija s izuzetnim sposobnostima razvijanja električnih vozila visokih perfomansi“, rekao je Euisun Chung, izvršni potpredsjednik HMG-a. „Njegovi start-up korijeni i bogato iskustvo u saradnji s automobilskim proizvođačima u kombinaciji s tehnološkom raznovrsnošću znače da je Rimac idealan partner za nas. Radujemo se saradnji s Rimcem na našem putu do „čiste mobilnosti“. Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor kompanije Rimac Automobili, izjavio je: „Vrlo smo impresionirani brzim i odlučnim inicijativama Hyundai-Kia grupe“, te dodao: „Vjerujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrijednost za našu kompaniju i njene kupce. Rimac je još uvijek mlada i relativno mala, ali brzorastuća kompanija. U HMG-u vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera te vjerujemo da će nas ta saradnja učvrstiti na prvom mjestu među dobavljačima električnih komponenti u automobilskoj industriji“.


Rimac, koji trenutno ima 500 zaposlenih, nastao je 2009. u Hrvatskoj kao garažni projekt Mate Rimca s vizijom stvaranja sportskih vozila 21. stoljeća. Od tad je brzo prerastao u tehnološku kompaniju s ekspertizom u rasponu od visokoučinkovitih električnih pogona do različitih upravljačkih tehnologija i baterijskih sistema. Grupa HMG ovim će partnerstvom dodatno ojačati svoje postojeće istraživačko-razvojne sposobnosti kako bi provela plan elektrifikacije koji uključuje dolazak 44 novih modela do 2025. godine koji će biti ekološki prihvatljiviji. „Želimo izraditi vozila visokih performansi koja nisu samo brza i snažna, nego i zadovoljavaju najveća očekivanja naših kupaca o vozilima iz snova“, rekao je Thomas Schemera, izvršni potpredsjednik i vođa odjela za proizvode. „Naš je cilj učiniti električna vozila popularnijima i stvoriti društvenu vrijednost kroz vodeću tehnologiju i inovacije na području performansi.“

Datum objave: 15/05/2019
Komentarišite ovaj članak


Stanje na putevima

Partneri

Auto Shop Magazin

TV Emisija ASM Plus

 

Facebook