Naslovna > Tehnika > Saradnja u cilju preovladavanja krize

Ford i GM

Saradnja u cilju preovladavanja krize

Američki giganti u polju proizvodnje automobila postigli su dogovor o saradnji na razvoju posebnih mikročipova, kako bi prevazišli trenutnu globalnu krizu nestašice ovih materijala...

Ova godina u automobilskoj industriji ostaće upamćena po velikoj krizi, koja je izazvana nestašicom mikročipova i poluprovodnika. Pomenuti materijali su neophodni u proizvodnji savremenih vozila, koja su opremljena brojnim visoko naprednim tehnološkim sistemima. Upravo je njihov nedostatak izazvao značajna smanjenja proizvodnje, a čak i privremena zatvaranja postrojenja kod pojedinih kompanija. Velika potražnja a smanjena ponuda označava i to da kompanije svoje dostupne mikročipove preusmjeravaju na najprofitabilnije modele, dok cijene ostalih automobila rastu, čime dodatno pada prodaja s obzirom na smanjenu kupovnu moć, velikog dijela zainteresovanih kupaca.

 

 

 

 

 


Međutim nakon višemjesečne krize, određene kompanije nastoje da samoinicijativno riješe ovaj problem, Tako su američki proizvođači Ford I General Motors postigli, još uvijek nezvanični dogovor u okviru kojeg će zajedno učestvovati na razvoju mikročipova za svoje automobile. Ovo partnerstvo upotpuniće i domaća kompanija Global Foundries koja se inače bavi proizvodnjom ovih meterijala.Trenutno nema informacija o detaljima ugovora ovog trojnog partnerstva, a poznato je da će istraživanje biti isključivo okrenuto ka razvoju novih mikročipova i saradnju sa dobavljačima, kako bi se kreirala održiva infrastruktura. Čipovi će biti razvijani po Fordovim odrednicama i proizvodnja će se vršiti isključivo u SAD-u, takođe poznate su tri kategorije čipova koji će biti predmet istraživanja, a to su čipovi za autonomnu vožnju, za umrežavanje podataka u automobilima i za upravljanje baterijama.

Datum objave: 25/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook