Naslovna > Tehnika > SEAT potvrdio razvoj električne verzije modela Mii

SEAT

SEAT potvrdio razvoj električne verzije modela Mii

SEAT je objavio da rade na razvoju svog prvog potpuno električnog automobila. Kao osnova je uzet gradski Mii.

Budući svi ozbiljni proizvođači automobila već sada većinu profita usmjeravaju prema razvoju potpuno električnih automobila. SEAT kao član koncerna VW ide istim putem jer na raspolaganju ima velike resurse. Kao osnova je uzet za grad skrojeni model Mii i platforma MEB predviđena za potpuno električni pogon.
I pored toga ne treba biti vidovit pa zaključiti kako će Mii EV biti tehnooški blizanac sa VW eUp! modelom. Iz toga se može zaključiti da će elektromotor imati maksimalnu snagu od 82 KS i pik obrtnog momenta od 210 Nm u cijelom radnom opsegu motora. Set baterija kapaciteta 18,7 kWh dovoljan je za autonomiju od 160 km. Iako će u uslovima realnog saobraćaja autonomija sigurno biti manja ne može se poreći da će biti sasvim dovoljna za obavljanje svakodnevnih poslova u gradu.

 


Očekuje se da će službena premijera biti tek 2019. iako je tehnologija spremna. Vjerovatno se radi o hijerarhiji unutra grupacije Volkswagen jer svako drugo objašnjenje nije logično. Uz potpuno električnu varijantu paralelno se razvija i Hybrid sa tehnologijom ''plug-in'' čija će autonomija biti znatno veća nego kod EV verzije. Po nekim informacija poslije modela Mii EV sljedeći u lancu elektrifikacije bit će model Leon...

 

Datum objave: 04/02/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook