Naslovna > Auto moto sport > Sebastian Vettel se povlači iz Formule 1 na kraju sezone

Velika zvijezda moto-sporta najavila odlazak

Sebastian Vettel se povlači iz Formule 1 na kraju sezone

Vettel je pobijedio samo jednom od 2019. godine. Napustio je Ferrari 2020. godine, pridruživši se Fernandu Alonsu koji nije uspio pretvoriti tim u glavnog kandidata za titulu samo jednu deceniju ranije...

Četvorostruki svjetski prvak u F1 Sebastian Vettel najavio je da će se povući iz F1 na kraju sezone 2022. "Volim ovaj sport", rekao je Vettel u snimku na Instagramu objavljenom u četvrtak. "To je bilo centralno u mom životu otkad znam za sebe. Ali koliko god postoji život na stazi, toliko postoji i van staze. Biti vozač trka nikada nije bio moj jedini identitet. Razvio sam druga interesovanja izvan Formule 1," rekao je Vettel. "Posvećenost svojoj strasti na način na koji sam to učinio i na način na koji mislim da je ispravno, više ne ide uz moju želju da budem sjajan otac i muž."

 

 

 


Vettel, koji vozi za Aston Martin od 2021. godine, debitovao je za Sauber 2007. prije nego što se okrenuo Scuderiji Toro Rosso, Red Bull Racingu i Ferrariju. Njegove najveće uspjehe postigao je u Red Bullu, gdje je osvojio četiri šampionske titule zaredom kao vodeći vozač tima od 2010. do 2013. godine. U tom periodu postavio je niz rekorda u sezonskoj dominaciji koji i danas stoje. Njegovih 15 polova i 739 vođenih krugova u sezoni 2011. su samostalni rekord, kao i njegovih 9 uzastopnih pobjeda u sezoni 2013. godine. Njegovih 13 pobjeda te godine je rekord koji dijeli s njemačkom legendom F1 Michaelom Schumacherom. Izgubio je titulu najmlađeg ikad pobjednika F1 trke od Maxa Verstappena.

Datum objave: 29/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook