Naslovna > Automobili > BMW > Serija 8 > Sedan zadivljujućih proporcija
FOTO GALERIJA (14)

BMW Concept M8 Gran Coupe

Sedan zadivljujućih proporcija

Bavarska kompanija BMW je potvrdila da M8 Gran Coupe više ne predstavlja koncept već zvanični model koji će stići na tržište 2019. godine.

Četverovratni kupe sa dugim poklopcem motora i padajućom linijom krova izgleda upečatljivo, a prednji kraj automobila sa dubokim usisnicima za zrak kao da želi da jasno pokaže snagu M8 modela. Na ovom automobilu je korištena plastika pojačana karbon-fiberom (CFRP-carbon fiber reinforced plastic) za izradu krova i usisnika za zrak, a sve u cilju smanjenja ukupne mase automobila. Prednje svjetlosne grupe podsjećaju na M8 GTE racing car, dok je na zadnjem dijelu automobila spojler integrisan u poklopac prtljažnika. Veliki usisnici zraka uz 4 izduvne cijevi dominiraju zadnjim dijelom i naglašavaju agresivni karakter automobila.

 


Za sada nema tačnih informacija o pogonskim agregatima, ali će vjerovatno osnovni model 840i biti opremljen 3.0 litarskim šestocilindrašem, dok je za model 850i  planiran 4.4 litarski V8 agregat. U ponudi će se prema zadnjim informacijama naći i hibrid 840e, dok bi najjači model trebao biti 860i (moguća oznaka je i M860i) sa 6.6 litarskim V12 motorom iz 750 iLe. Za verziju M8 se predviđa ugradnja 4.4 litarskog V8 twin-turbo agregata iz M5 sa oko 600 KS...

Datum objave: 06/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook