Naslovna > Automobili > Fiat > 500 > Serija 500 u džins stilu
FOTO GALERIJA (19)

Fiat 500 Mirror porodica

Serija 500 u džins stilu

Fiat je ljubiteljima modela iz serije 500 ponudio novu „plavu” seriju čija estetika je inspirisana sa denim materijalom od kojeg se pravi džins odjeća…

Godina pred nama će biti veoma značajna za italijanski Fiat. U njoj se očekuju prvi konkretni ekonomski rezultati od zahuktale prodaje povratnika na automobilsku scenu, kompaktnog modela Tipo, ali i dolazak potpuno nove generacije Punta. U međuvremenu, pažnju ljubitelja ovog brenda plijeniće aktuelni modeli iz serije 500, koji su od Nove godine dostupni u specijalnom „plavom“ Mirror izdanju. Kao insipracija za ovu seriju italijanskim dizajnerima je poslužio denim plavi materijal od kojeg se pravi džins odjeća. Specijalne nijanse plave boje od Fiata su deklarisane kao Italia Blue za model 500, Blue Jeans za 500X i Venezia Blue za 500L. U kombinaciji sa ovim nijansama modeli 500, 500X i 500L su dobili i set hromiranih dodataka sa kojima je njihov karakteristični dizajn dodatno istaknut. Svi modeli iz Mirror serije imaju hromirana kućišta retrovizora, dok im se na centralnom B stubu nalazi stilizovani logotip sa njenim nazivom. Zajednička karakteristika su i zanimljivi aluminijumski naplaci sa dezenima prilagođenim karakteru automobila na koji su ugrađeni. Tako mali Fiat 500 ima 16-inčnu „lepezu“ sa 17 elegantnih krakova. Za 500X i 500L modele su oblikovana dva petokraka 17-inčna modela sa dijamantskim finišom. Specifičnost 500L modela je dvobojna karoserija sa krovom u svijetloj Maestro grey nijansi. 

 

 

 

Model 500 je dostupan u standardnom i kabriolet izdanju, a 500X ima Xenonska glavna svjetla. U personalizaciji enterijera je primijenjen isti princip. Ukrasni panel na centralnom dijelu instrument panela obojen je u boju karoserije, a svi modeli su dobili i najsavremeniju Fiatovu multimediju. Riječ je o Uconnect HD Live sistemu sa 7-inčnim na dodir osjetljivim ekranom visoke rezolucije. Ovaj sistem standardno podržava Apple CarPlay i Android Auto aplikacije, te omogućava jednostavno povezivanje automobila sa eksternim uređajima poput pametnih telefona i tableta. U Fiatu ističu da Uconnect sistem omogućava vlasnicima Mirror modela odličnu povezanost sa okolinom i samim tim veći užitak u vožnji. Kvalitet više je činjenica da savremena Fiatova multimedija podržava Mopar Connect aplikaciju. Ona vlasniku vozila u kombinaciji sa pametnim uređajima omogućava niz pogodnosti poput daljinskog paljenja klima uređaja i grijanja, otključavanja i zaključavanja vozila, otvaranja prtljažnika, lociranja vozila na velikim parkinzima, registrovanja paljenja alarma, praćenje kretanja vozila i njegove brzine u programu takozvane „roditeljske kontrole“…U okviru Uconnect multimedije dolaze USB i Aux priključci, Bluetooth „hands-free“ aplikacija sa mogućnošću glasovne kontrole mnogih funkcija, od kojih je možda najkorisnija beskontaktno telefoniranje. Ekskluzivno za modele 500X i 500L sistem je povezan sa zadnjom nadzornom kamerom, koja se ne nudi uz model 500. Tu je i opcioni  TomTom 3D navigacioni sistem, sa 3D prikazom gradskih sredina.

 


POGON
Model 500 u Mirror seriji moguće je dobiti sa svim motorima koji su dostupni i u standardnoj verziji. To su 0,9-litarski Turbo dvocilindraš sa 85 i 105 KS, zatim 1.2 atmosferac sa 69 KS, te 1.3 Multijet dizelaš sa 95 KS. Veći 500X kupcima je na raspolaganju sa 1.6 e-TorQ turbobenzincem od 110 KS, te 1.3 i 1.6 Multijet II dizelašima sa 95 i 120 KS. Tu je i bi-fuel verzija sa pogonom na plin i benzin i 1.4 T-Jet motorom sa 120 KS. Model 500L se može dobiti sa 1,4-litarskim benzincem od 95 KS, 1.4 T-Jet benzin-plin motorom sa 120 KS, te malim 0,9-litarskim Natural Power (CNG) dvocilindrašem sa 80 „konja“. Tu su i 1.3 i 16 Multijet dizelaši sa 95 i 120 KS.


 

Datum objave: 15/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook