Naslovna > Automobili > Lotus > Elise > Serija inspirisana pobjedom

Lotus Elise Classic Heritage Editions

Serija inspirisana pobjedom

Lotus je najavio četiri nove verzije svog sportskog modela Elise inspirisane svojom trkačkom istorijom. Biće izrađeno samo 100 jedinica Classic Heritage Editions serije u četiri legendarne trkačke kolor šeme karoserije sa dorađenim specifikacijama...

Od svih Lotusovih stilova, najpoznatija od svijh je bez sumnje crno-zlatna kolor šema karoserije modela Type 72D F1 uz crvenu, bijelu i zlatnu kombinaciju modela Type 49B koga je 1968. godine vozio Graham Hill. Među slavnim kolor šemama je i plava, crvena i srebrna kombinacija modela Type 81 koga su 1980. godine vozili Nigel Mansell i Mario Andretti. Četvrti stil uključuje plavo-bijelu kombinaciju koja odaje počast pobjedonosnom modelu Grand Prixa u Monacu, Type 18 iz 1960.  

 

 

Pored ovih legendarnih kolor šema, svaki Elise iz ove specijalne serije dolazi sa ekskluzivnom „plaketom“ koja označava njegovu poziciju u proizvodnji, odnosno svojevrsni „rodni list“. Iako je proizvodnja limitirana na ukupno stotinu primjeraka, Lotus ne namjerava da izradi striktno po 25 modela u navedene četiri šeme, nego će ih „oblačiti“ prema narudžbama i željama kupaca.

 

 

 

 

 

Na popisu opreme modela Classic Heritage Editions će se nalaziti niz dodataka dostupnih u Lotusovoj ponudi, što između ostalog uključuje DAB digitalni radio , klima uređaj i tempomat. Tu su i lagani aluminijumski naplaci sa dvodijelnim kočionim sistemom i crnim podnim prostirkama. Naravno, kupcima na raspolaganju je više varijanti dizajna unutrašnjosti kokpita po želji.

 

 

 

 

 

Što se pogonske jedinice tiče, serija Elise Classic Heritage Editions će biti opremljena 1,8-litarskim benzinskim agregatom od 217 KS. Zahvaljujući izvrsnom odnosu snage i težine vozila, ovaj agregat omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 4,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 145 km/h.

 

 

 

 

 

Prema riječima proizvođača, Classic Heritage Editions će na evropskom tržištu koštati oko 47.850 eura po jedinici, što je za oko 7.260 eura skuplje od standarnog modela Elise Sport 220.

Datum objave: 11/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook