Naslovna > Automobili > Cadillac > Celestiq > Serijski model debituje sa 600 KS, a koštaće više od 300.000 dolara

Cadillac Celestiq

Serijski model debituje sa 600 KS, a koštaće više od 300.000 dolara

Prilikom kupovine Celestiqa, Cadillac dileri će povezati kupca sa komisijom koja će koordinisati komunikacijom sa dizajnerom. Prema navodima kompanije, dva primjera limuzine neće biti slična jer će klijenti imati toliko mogućnosti personalizacije...

Cadillac Celestiq je tranzicija od elegantnog izložbenog automobila do nove vodeće ponude luksuznog brenda. Proizvodnja počinje tek u decembru 2023. godine, ali je kompanija sada  objavila prve službene specifikacije za limuzinu. Cijene će početi iznad 300.000 dolara i povećavaće se u zavisnosti od specifikacija koje svaki klijent želi za svoje vozilo. Celestiq se vozi na platformi General Motors Ultium. Procjenjuje se da par električnih motora proizvodi ukupno 600 konjskih snaga i 868 Nm obrtnog momenta. Ova snaga omogućava ubrzanje do 100 km/h za 3,8 sekundi.

 

 

 


Velika limuzina ima bateriju od 111 kilovat-časova koja pruža procijenjenih 483 kilometra dometa. Sistem podržava 200 kW DC brzo punjenje koje pruža 126 kilometara nakon priključenja na 10 minuta. Vožnja u Celestiq-u bi trebala biti opuštajuće iskustvo. Prilagodljive vazdušne opruge i sistem Magnetic Ride Control 4.0 upijaju sve neravnine za udobnu vožnju. Ono što je novost u Cadillac-u, Active Roll Control stabilizatori se bore protiv prevrtanja karoserije u krivinama, a zadnji točkovi se mogu zakrenuti do 3,5 stepena radi poboljšane upravljivosti.

 


Kupci mogu naručiti Celestiq sa 23-inčnim kovanim aluminijumskim naplatcima, a model dobija jedinstvenu verziju Michelin Pilot Sport EV guma, tehnologijom samozatvaranja i umetcima od pjene koji stvaraju tišu vožnju. Celestiq podržava Ultra Cruise sistem pomoći pri vožnji bez upotrebe ruku, koji bi putovanja trebao učiniti još opuštenijim. Limuzina se može i sama parkirati na daljinu, čak i ako je vozač izvan vozila. Proizvodna verzija Celestiqa izgleda skoro identično konceptu sa svojom dugačkom haubom i kosim krovom. Eksterijer nema kvake na vratima. Umjesto toga, vlasnik pritisne dugme da otvori ili zatvori vrata. Celestiq koristi vrhunske materijale, sastavljen je i od 115 3D štampanih komponenti, uključujući prekidače za prozore, ručke i obloge konzole. 300 komada dolazi iz fleksibilnog procesa proizvodnje koji savija metalne limove u željeni oblik. Takođe, rešetka i obloge prednjeg blatobrana su od brušenog livenog aluminijuma.

 


U unutrašnjosti, kontrolnom tablom dominira ekran dijagonale 55 inča. To su zapravo dva ekrana koja dijele jedno staklo. Vozač koristi metalno-stakleno dugme na konzoli za kontrolu sistema. Putnik može da reprodukuje medije i koristi internet tako da postoji zaštita privatnosti koja sprečava vozača da to vidi. Osim toga, monitor dijagonale 11 inča nalazi se pod uglom na centralnoj konzoli između prednjih putnika. Svaki putnik pozadi dobija ekran dijagonale 12,6 inča, a tu je i ekran dijagonale 8 inča za podešavanje položaja sjedenja, temperature i upravljanje vratima. Iznad putnika nalazi se pametni stakleni krov sa četiri zone koje se mogu kontrolisati. Svaka osoba može podesiti nijansu od 20 posto do 1 posto. Ploča je infracrvena-reflektirajuća i ima premaze niske emisije kako bi se spriječilo da sunce zagrije unutrašnjost.

Datum objave: 19/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook