Naslovna > Automobili > Land Rover > Discovery > Šestocilindarski dizelaš sa 306 KS

Land Rover Discovery SDV6

Šestocilindarski dizelaš sa 306 KS

U pogonsku gamu Discoverya uvršten je novi 3.0 V6 dizelaš sa 306 KS i 700 Nm, koji 2,3 tona teški SUV od 0 do 100 km/h „ispucava“ za 7,5 sekundi...

Land Rover je godinu dana nakon početka prodaje pete generacije modela Discovery proširio njegovu pogonsku gamu sa novom, jačom verzijom 3.0-litarskog V6 dizelaša i određenim sigurnosnim novitetima. Podsjećamo da aktuelni Discovery dijeli istu platformu sa broj većim i reprezentativnijim Range Rover i Range Rover Sport modelima, te da je sa 4.970 mm dužine jedan od najraskošnijih SUV-ova britanskog proizvođača, koji u kabini ima dovoljno mjesta za čak sedam sjedišta. Za pokretanje Discoverya, Land Rover je od starta bio namijenio pet motora, dva benzinska i tri dizelska.Benzinsku gamu otvara dvolitarski Si4 turbobenzinac koji raspolaže sa 300 KS i ima 340 Nm obrtnog momenta. Iznad njega je 3.0 Si6 sa 340 KS i 450 Nm. Ljubiteljima turbodizelaša ponuđene su dvije verzije 2.0-litarskog agregata sa 180 i 240 KS. Slabiji motor ima obrtni momenat od 430, a jači od 500 Nm. Vrh dizelske ponude do sada je predstavljao 3.0 TDV6 motor, koji je bio dostupan u verziji sa 258 KS i 600 Nm.

 

Riječ je o veoma moćnom dizelskom agregatu, koji Discovery od 0 do 100 km/h ubrzava za 8,1 s i može da ga potjera do 209 km/h. Britanci su odlučili da je došlo vrijeme da svojim kupcima ponude i jaču SD6 verziju trolitarskog dizelaša, koja raspolaže sa 306 KS i čak 700 Nm obrtnog momenta. Sa ovim motorom 2.300 kg teški britanski SUV, koji u svim pogonskim verzijama dolazi u kombinaciji sa osmostepenim automatskim mjenjačem i 4x4 pogonom, sposoban je od 0 do 100 km/h ubrzati za 7,5 sekundi, te povući teret mase do 3,5 tona. U procesu osnaživanja šestocilindrični dizelaš je dobio dvoturbinski sistem, novi usis, dva interkulera, te najsavremenije direktno ubrizgavanje goriva sa diznama koje imaju osam rupica. Discovery je već dostupan sa novim dizel motorom i sigurnosnim tehnologijama.

SIGURNOST
Inovativni Clear Exit Detection sistem upozorava vozača i putnike na vozila, bicikliste, pješake i ostale opasnosti, koje predstavljaju potencijalni rizik pri njihovom izlasku iz vozila. U slučaju da otkrije opasnost sistem zvučno i vizuelno upozorava osobe u vozilu da izlazak nije siguran. Druga novost je proširivanje adaptivnog tempomata sa Stop & Go funkcijom. I dok tempomat automatski održava zadatu brzinu i razmak između vozila ispred, Stop & Go funkcija omogućava glatko automatsko zaustavljanje u stani/kreni uslovima vožnje. Sistem podržava i automatsko pokretanje ukoliko se vozilo ispred pomjeri u roku od tri sekunde nakon stajanja.
 

Datum objave: 23/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook