Naslovna > Vijesti > Sezona za pamćenje

Red Bull X Fighters 2014

Sezona za pamćenje

Nakon pet gradova, četiri kontinenta, mnogo adrenalina i više od 140.00, gledalaca iza nas je još jedna spektakularna sezona X-Fightersa

Pet gradova na četiri različita kontinenta ugostili su ove godine najbolje FMX vozače okupljene oko serije Red Bull X Fighters. Ovogodišnja sezona počela je tamo gdje je završila prošle godine, u Mexico Citiju. 38.000 rasprodatih mjesta u areni Monumental Plaza de Toros i odvažnost hrabrih vozača učinili su tu noć u Meksiku epskom. U toj epskoj noći, najviše vještine, znanja i hrabrosti pokazao je pobjednik sezone 2012. Leny Sherwood. Novozelanđanin je bio briljantan u finalnom okršaju protiv Josh Sheehana iz Australije, dok je treće mjesto zauzeo uvijek opasni Španac Danny Tores.

 

Krajem maja FMX vozači došli su na drugi kontinent, u Aziju. U drevnim zidovima Japanskog najslavnijeg zamka u Osaki, više od 20.000 navijača i gledaoca imalo je priliku da uživa je u vratolomijama koje su za njih priredili  Red Bull X Fightersi. Trka koja je održana u Osaki, u Japanu, po mnogo čemu je bila posebna. Uzbuđenja svakako nije nedostajalo!  22 – godišnji Levi Sherwood sa Novog Zelanda ponovo se popeo na  najvišu stepenicu podiuma, drugi put ove godine. Pobjeda je svakako bila zaslužena, jer je mlađahni vozač trku odvezao bez ijedne greške. Drugo mjesto pripalo je Remi Bizouardu iz Francuske, dok se na treću stepenicuu postolja popeo Dani Torres iz Španije.

 

Treća stanica X-Fightersa ove godine bio je Madrid u Španiji. Nakon dvije vezane pobjede Sherwooda u prethodne dvije utrke, od novozelanđanina se očekivalo najviše, no on je u Španiji došao tek do trećeg mjesta. Najvišu stepenicu na postolju zauzeo je Francuz Tomas Pages. Da bi nadmašio najspektakularnije trikove u ovom sportu, koje su izvodili drugi vozači, Francuz je morao da napiše novu stranicu istorije – uradio je prvi Bikeflip ikada izveden na takmičenju. U borbi, koja je definitivno bila najprogresivnija borba ikada viđena na ovom najprestižnijem svjetskom FMX takmičenju, Pages je bio najbolji među najboljima, osiguravši top poziciju Bikeflipom, koji su svi nestrpljivo očekivali. Drugo i treće mjesto u Španiji zauzeli su Josh Sheehan iz Australije i Levi Sherwood sa Novog Zelanda.


Nakon tri utrke, uslijedila je druga Europska stanica u ovogodišnjem kalendaru, koja će ostati dugo zapamćena u ovom takmičenju. Naime, Minhen je X-Fighterse ugostio na jezeru. Dobre energije nije nedostajalo, no najviše razloga za zadovoljstvo na kraju je imao Australijanac Josh Sheehan. On je u Minhenu ubilježio svoju drugu pobjedu u karijeri i prvu još od 2011. godine, zahvaljući tome što je tri puta izveo perfektan dvostruki blackflip. Sheehan je ovom pobjedom zaradio 100 bodova, što je u ukupnom poretku dovelo do neizvjesne borbe između njega i Lewi Sherwooda koji je tada vodio u ukupnom poretku sa 265 bodova, samo pet više od Sheehana.Odluka je pala u Pretoriji, na tlu Južne Afrike, krunisan je novi šampion Red Bull X Fighters takmičenja. Levi Sherwood je u Africi tražio pobjedu i dobar rezultat kako bi došao do druge šampionske titule, no sve je to palo u vodu nakon kvalifikacija u kojima je Sherwood pao, pa čak povrijedio i članak. Pred 22 hiljade gledatelja pobjedu je slavio Josh Sheehan, što mu je u konačnici donijelo i naslov svjetskog prvaka. Kada se zbroje ukupni rezultati tokom sezone takmičar iz Australije je više nego zasluženo postao prvak. On je od ukupno pet takmičenja slavio pobjede u Minhenu i Pretoriji, dok je dva puta bio drugi u Madrid i Mexico Cityu.  U ukupnom poretku na kraju ove uzbudljive sezone iza Shehana ostali su Sherwood na druogom i Dany Torres na trećem mjestu.

Datum objave: 30/08/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook