Naslovna > Tehnika > Shell uvodi ultra brze punjače za EV vozila

Shell

Shell uvodi ultra brze punjače za EV vozila

Naftni gigant Shell postigao je dogovor sa nizom vodećih proizvođača automobila o postavljanju ultra brzih punjača sa EV vozila.

Iako se radi o kompaniji koja je prvenstveno poznata po poslovima s naftom ne treba čuditi zašto se snažno uključuje u segment auto – industrije vezan za EV vozila. Naime, Shell širom Evrope ima veliki broj benzinskih stanica koje mogu poslužiti kao idealne lokacije za postavljanje ultra brzih punjača za električna vozila.
Postignut je dogovor sa BMW-om, Daimlerom, Fordom i Volkswagenom koji su već ranije potpisali Ugovor o zajedničkom razvoju i instaliranju brzih punjača.

 


Shell je ušao u unosan posao jer je uspio uvjeriti pomenute proizvođače automobila da će njegovi brzi punjači od 350 kW moći napuniti EV automobil za 5 do 8 minuta, ovisno o kapacitetu baterija s kojima raspolaže.
Prvih 80 punjača bit će instalirano u Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj i Mađarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Sloveniji. Poslije navedenih instalacija na kraju će doći Njemačka sa 20 punjača.
Napominjemo da je ovo samo prvi val poslije kojeg slijedi još veći...


 

Datum objave: 28/11/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook