Naslovna > Automobili > Volvo > V60 > Sigurni porodični karavan
FOTO GALERIJA (33)

Predstavljen novi Volvo V60

Sigurni porodični karavan

Radi se o karavanu srednje veličine s petora vrata koji još jednom pokazuje kako kombinovati dobar izgled i praktičnost.

Novi V60 model zasnovan je na platformi Volvo skalabilne arhitekture (SPA) koju dijeli sa nagrađivanim XC60 modelom te četiri vrhunska modela serije 90. Radi se o modelima koji su zaslužni za rekordnu prodaju Volvo vozila posljednjih nekoliko godina. V60 dolazi sa dvije opcije plug-in hibridnog pogona: novi T6 Twin Engine AWD plug-in hibridni benzinac stvara kombinovanu snagu od 340 KS i T8 Twin Engine AWD plug-in hibridni benzinac od 390 KS. Standardni benzinski pogoni u ponudi su T5 i T6. Za vozače koji preferiraju dizelske motore tu su D3 i D4 pogoni. V60 dolazi sa velikim brojem sigurnosnih stavki koje su dio standardne opreme, što uključuje i napredni sistem podrške vozaču koji je poznat iz vozila serije 90  te XC60 modela. City Safety sa tehnologijom automatskog kočenja koristi opciju automatskog kočenja i sisteme detekcije kako bi pomogao vozaču u izbjegavanju potencijalnih sudara i jedini je sistem na tržištu koji može prepoznati pješake, bicikliste i velike životinje, a  takođe koristi sistem automatskog kočenja kako bi smanjio mogućnost od sudara.

 

Pilot Assist sistem pruža podršku vozaču pri upravljanju, ubrzanju i kočenju na dobro označenim cestama i brzinama do 130 km/h. Od drugih sigurnosnih sistema tu je i sistem zaštite u slučaju slijetanja s ceste (Run-off Road Mitigation) i zaštita protiv sudara sa nadolazećim vozilima (Oncoming Lane Mitigation). Opcioni Cross Traffic Alert sistem sa automatskim kočenjem dodatno poboljšava sigurnost ljudi unutar i izvan vozila. Volvo Sensus infotainment sistem je u potpunosti kompatibilan sa Apple CarPlay, Android Auto i 4G te omogućuje vozaču da ostane povezan u vožnji. Sistemom se upravlja putem intuitivnog dodirnog ekrana u stilu tableta, a na njemu možete pronaći funkcije automobila, navigaciju, online usluge te aplikacije za zabavu.


“Vozač porodičnog karavana je važan klijent u našem poslovanju i tako je već generacijama,” izjavio je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor kompanije Volvo Cars. “Novi V60 odaje počast našem kupcu i toj tradiciji, ali je i odvodi korak dalje.”
 

Datum objave: 22/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook