Naslovna > Auto moto sport > Sjajni Vinjales pobjedom otvorio sezonu

MotoGP

Sjajni Vinjales pobjedom otvorio sezonu

Vozač Jamahe Maverik Vinjales je sa savršenom trkom pokorio Veliku nagradu Katara, te tako na sjajan način otvorio novu sezonu MotoGP-a...

Borba za prvu poziciju na stazi Losail riješena je osam krugova prije kraja, iako je prva polovina trke nagovještavala drugačiji rasplet. Banjaja je poveo ispred Zarka, Milera i Horhea Martina, koji je imao fantastičan start iz petog reda. U međuvremenu Vinjales je bio nešto dalje pozicioniran iza svog timskog kolege Fabija Kvartarara. Osvajač pol pozicije Frančesko Banjaja ubrzo je uspostavio ritam na čelu, da bi do kraja prvog kruga imao prednost od jedne sekunde. Ipak, Italijan nije uspio da zadrži prednost, koju je zarko polako smanjivao u nastavku trke.

 

 


Vinjales je u međuvremenu sve više dodavao gas, smanjivao je razliku odličnim vožnjama kroz sektore dva i tri, da bi u petnaestom krugu izbio na prvu poziciju, gdje je počeo da povećava razliku za Zarkom. U nastavku trke, glavna borba se odvijala za treće mjesto jer su Rins i Mir tražili svoje mjesto na podijumu. Banjaja je u posljednjem krugu ostao bez trećeg mjesta, koje je preuzeo Mir sa sjajnom vožnjom u završnici. Mir je pokušao na kraju napasti i Zarka, ali ovaj se ipak odbranio te se morao zadovoljiti drugim mjestom.

 

Valentino Rosi je svoju prvu trku poslije 20 godina kao vozač privatnog tima završio na 12 poziciji. Iako je jedan period bio u top10, ,,Doktor“ je bio izguran sa staze od strane Breda Bindera, što je dovelo do njegovog pada u poretku. Ovogodišnji šampionat MotoGP-a nastavlja se sljedeće nedjelje Velikom nagradom Dohe, koja će takođe biti vožena na stazi ,,Losail“.

Datum objave: 29/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook