Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Sjeverna Amerika imenovala prvake

NACTOY

Sjeverna Amerika imenovala prvake

Stručni žiri, sastavljen od 50 novinara iz svijeta automobilizma je u okviru takmičenja za „Sjevernoamerički automobil, kamionet i pomoćno vozilo godine“, za 2022. godinu, proglasio pobjednike...

Na početku takmičenja za najbolje automobile na sjevernoameričkom kontinentu konkurisalo je 38 modela, da bi krajem septembra u polufinale ušlo 23 automobila. Nakon toga žiri je 17. novembra objavio spisak od 9 finalista, po tri u svakoj kategoriji. Na ovogodišnjem takmičenju pobjede su odnijeli automobili sa konvencionalnim pogonskim sklopovima, bez električnih ili priključno-električnih modela, što ni ne čudi s obzirom da su za razliku od Evrope, ovakvi automobili trenutno manje popularniji.

 

 

 

 

 


Spisak finalista od novembra glasio je: Za nagradu sjevernoamerički automobil godine borili su se - Honda Civic, Lucid Air, Volkswagen Golf (Golf R/Golf GTI). Sjevernoamerički kamionet 2022. godine - Ford Maverick, Hyundai Santa Cruz, Rivian R1T. I posljednja kategirija, sjevernoamerički terenac godine -  Ford Bronco, Genesis GV70, Hyundai Ioniq 5. U prvoj kategoriji pobjedu je odnijela Honda Civic posljednje kategorije sa benzinskim agregatom, dok su u druge dvije katergorije pobjedu odnije li Fordovi modeli, redom Meverick, koji dolazi sa hibridnim pogonskim sklopom, te Bronco.

Datum objave: 12/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook