Naslovna > Automobili > Škoda > Kodiaq > Škoda Kodiaq RS sa 240 KS

Škoda

Škoda Kodiaq RS sa 240 KS

Poslije nekoliko mjeseci nedoumice u Škodi su ipak odlučili da do kraja razviju sportsku izvedbu Kodiaqa.

Iz Škode stižu lijepe vijesti - sportska izvedba velikog SUV-a Kodiaqa pojavit će se u serijskoj verziji tokom iduće godine.
Iako se većina detalja drži u tajnosti zna se da će karoserija sportske verzije imati adekvatne aerodinamične dodatke koji će praviti odlučan vizuelni odmak od serijskog modela. Naravno, pored estetskog dodaci će imati i praktičnu funkciju jer će poboljšavati držanje ceste, pogotovo kod velikih brzina.

 


Ispod lima će se nalaziti sportski podešen ovjes te kočnice većeg kapaciteta od onog s kojim raspolaže trenutno najjači Kodiaq. Uz oznaku VRS doći će i novi setovi aluminijskih točkova čiji će dizajn biti jedinstven.
Što se pogonske grupe tiče još se sve nalazi u sferi nagađanja. Iz Škode su zagonetno poručili da će motor davati obilje obrtnog momenta. To je pak mnoge potaklo na razmišljanje od dizel motoru. Takvima moramo reći da nova generacije turbo benzinskih motora daje veliki obrtni moment ali u znatno širem radnom opsegu Nego što je slučaj kod razvikanih dizelaša.
U principu oko mehaničkih ali i ostalih drugih komponenti ne treba praviti famu. Naime, sasvim je sigurno da će dosta mehaničkih sklopova biti transplantirano iz VW Tiguana čija najjača verzija raspolaže sa 240 KS i 500 Nm obrtnog momenta.

Datum objave: 05/09/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook