Naslovna > Automobili > Škoda > Škoda Octavia sa novim 1,5 TSI motorom

Škoda

Škoda Octavia sa novim 1,5 TSI motorom

Ranije predstavljeni VW – ov 1,5 litreni benzinac sa oznakom TSI od sada će biti dostupan i u redizajniranoj verziji Škode Octavia.

Za novi 1.5 litreni TSI inženjeri tvrde da je u svim segmentima znatno poboljšan u odnosu na 1,4 TSI kojeg nasljeđuje. Pomenuti je motor premijerno ugrađen u redizajniranog Golfa gdje se, barem do sada, pokazao u najboljem svjetlu. Maksimalna snaga od 150 KS uz pik obrtnog momenta od 250 Nm nagovještavaju da će se i u Octaviji odlično snaći.

 


Jedna od glavnih tehnoloških pikanterija je ACT sistem zadužen za gašenje dva cilindra kada nema potrebe sa maksimalnim korištenjem potencijala motora. Uz ACT sistem i još cijeli niz drugih rješenja zaduženih za obaranje prosječne potrošnje fabrika obećava prosječnu potrošnju od 5,9 litara u kombiniranim uslovima vožnje. Novi motor serijski dolazi sa ručnim mjenjačem sa šest stepeni prenosa s tim da se uz odgovarajuću nadoplatu može dobiti DSG sa stepenom prenosa više. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 8,2 sekunde dok je maskimalna brzina solidnih 219 km/h.
Na nekim evropskim tržištima već je otvorena knjiga narudžbi. Do kraja godine Octavia sa 1,5 TSI motorom bit će dostupna na svim tržištima...

 

Datum objave: 06/09/2017
Komentarišite ovaj članak


Stanje na putevima

Partneri

Auto Shop Magazin

TV Emisija ASM Plus

 

Facebook