Naslovna > Auto moto sport > Škoda treći put zaredom šampion

IRC

Škoda treći put zaredom šampion

ŠKODA je po treći put zaredom trijumfovala na Intercontinental Rallye Challengeu (IRC). Vozački dvojac Jan Kopecký/Pavel Dresler završio je na drugom mjestu, te u San Remu ŠKODI osigurao savršen hattrick. IRC-trijumf za ŠKODA Motorsport ujedno znači treću titulu u reli sezoni 2012. Finci Juho Hänninen/Mikko Markkula s Fabijom Super 2000 osvajači su ovosezonskog prvenstva Evrope. Kopecký/Dresler su pobjednici Češkog relija.

Najnovijim IRC-trijumfom ŠKODA je potvrdila svoju izvanrednu poziciju na ovom prvenstvu: sa ukupno 27 pobjeda na IRC reliju, ŠKODA je najusješniji brand u historiji ovog šampionata. Škodin dvojac u sastavu Hänninen/Markkula ponovo se našao na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja: ovo je njihova 11 pobjeda na IRC prvenstvu.

 

„Veoma smo ponosni na našu treću uzastopnu pobjedu na IRC-u“, izjavio je Michal Hrabánek, šef tima ŠKODA Motorsport. „Bila je ovo fantastična sezona za naše vozače i cjelokupan tim. Višemjesečni trud i rad naše ekipe rezultirao je hattrickom na IRC-u. Posebno nas raduje činjenica da smo ovom sezonom utvrdili svoju poziciju najuspješnijeg branda u historiji IRC šampionata.  Sada planiramo zaokružiti ovu besprijekornu seriju pobjeda, osvajanjem pojedinačnih titula na posljednjoj trci ove sezone.“Aktuelni prvak Evrope Juho Hänninen, uprkos prijevremenom odustajanju uzrokovanom nesrećom, zadovoljan je ukupnim plasmanom: „Sretni smo zbog naše tri pobjede na ovosezonskom IRC-u. U toku cijele sezone imali smo savršen automobil. Pouzdanost i brzina Fabije Super 2000 temelji su našeg uspjeha. Ovdje u San Remu imali smo peh s nesrećom, ali ni to nije moglo pokvariti radost pobjede.“ Inače, Juho Hänninen je s ukupno 11 pobjeda najuspješniji vozač u historiji IRC prvenstva.  Zajedno s njegovim kopilotom, on je jedini reli vozač na svijetu kojem je pošlo za rukom osvojiti titulu  IRC-a (2010), svjetskog prvaka SWRC (2011) i evropskog prvaka (2012).Jan Kopecký, koji je u San Remu s kopilotom Pavelom Dreslerom osvojio srebro, nakon relija izražava samo pozitivne utiske: „Želimo se, prije svega, zahvaliti na prilici koja nam je ukazana -  bili smo dio savršenog tima i nalazili se za upravljačem vrhunskog automobila. Nakon naše dvije sezonske pobjede na Kanarskim otocima i na Siciliji,  

Datum objave: 17/10/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook