Naslovna > Automobili > Opel > Ampera > Slamka spasa
FOTO GALERIJA (6)

Novitet - Opel Ampera

Slamka spasa

Novi GM-ov adut, koji na cestu dolazi 2011. Godine, prelazi 60 km isključivo na električni pogon bez emisije ijednog grama CO2...

Čelnici GM uporno traže slamku spasa, a trenutno najdebljom čini se ona evropska, sa Opelom na čelu, koji posljednjih godina značajno puni zajedničku kasu. Zbog puno boljeg evropskog statusa u odnosu na sestrinski Chevrolet, Opel je dobio zadatak da na najstarijem kontinentu promoviše jedan od najznačajnijih GM-ovih projekata u prvoj deceniji  21. vijeka - Voltek ili prvi stalni električni pogon. Tako je američki Chevrolet Volt, preobučen, u mnogi će se složiti puno atraktivnije ruho Opel Ampere, dopadljivog automobila simboličnog imena, koje asocira na električnu energiju. Za pogon ovog čuda tehnike predstavljenog u Ženevi zadužena je isključivo struja koju Ampera crpi iz Litijum-ionske baterije kapaciteta 16 kWh, dovoljnih za autonomiju od 60 km, bez emisije ijednog grama CO2.

 

 

 

 

Amperina baterija nadopunjiva je na kućnoj instalaciji (230V), a u vožnji taj zadatak obavlja 1.4-litarski benzinski Ecotec agregat (generator), koji je u potpunosti odvojen od pogonskog mehanizma. Uz njegovu pomoć Amperina autonomija bez zaustavljanja se penje na 500 km.

 

 

 

Ukupna snaga električnog pogonskog mehanizma ekvivalentna je snazi od 150 "konja", što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod devet sekundi i postizanje elektronski ograničene maksimalne brzine od 160 km/h. Prednosti GM-ovog Voltek električnog pogona su višestruke, a ogledaju se u smanjenoj potrošnji goriva, jer se generator koristi samo kada kapacitet baterija padne ispod 50% te manjoj emisiji izduvnih gasova i njenoj potpunoj eliminaciji na relaciji od 60 km. Preliminarana testiranja koja je sproveo GM pokazala su da Ampera, na osnovu dnevne vožnje od 60 km ili 22.000 km na godišnjem nivou može da uštedi do 1.700 litara goriva. Povećavanjem dnevne relacije na 100 km ili 36.500 godišnje ušteda se povećava na nevjerovatnih 2.200 litara. Pri tom trošak vožnje sa Amperom po pređenom kilometru na električni iznosi 0,02 eura, a sa upotrebom benzinskog agregata 0,09 eura, uz proračunsku cijenu benzina od 1,16 eura za litru. Opel Ampera u salonima će se pojaviti tek 2011. godine, do kada GM planira da dodatno usavrši  Litijum-ionske baterije, ali još neke dijelove automobila.

Datum objave: 08/05/2009
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook