Naslovna > Automobili > BMW > X8 > Sličan, ali ipak drugačiji

BMW X8

Sličan, ali ipak drugačiji

Špijunske fotografije pružaju dobar uvid u izgled novog BMW X8 koji bi uskoro trebao zamijeniti X7 M50i na mjestu najskupljeg SUV modela bavarskog brenda...

Sudeći prema špijunskim fotografijama, BMW je izgleda „promijenio pravac“, jer ovaj prototip sugeriše da će proizvođač usvojiti istu strategiju sa X7 i X8 kao i sa X1 i i X2, sa razlikom što će ovaj drugi izgledati više kao niža, sportska i manje praktična verzija prethodnika. Na slikama se takođe može vidjeti da dva najveća BMW–va SUV-ja imaju približnu širinu, ali kamuflirani prototip je dosta niže siluete i linija se više sužava prema vratima prtljažnika. Ovakvu sličnost dijele i „manji rođaci“ X1 i X2.

 

 

 

BMW je nedavno patentirao oznaku X8 M, sugerišući da je na putu verzija novog performansnog SUV-ja sa coupe linijom. Njega će najvjerovatnije pokretati isti 4,4-litarski V8 agregat od  625 KS iz BMW X5 M Competition koji će pružiti više nego dovoljno aduta za „sukob“ sa rivalskim Porsche Cayenne Coupe Turbo.

 

U ponudi bi se našle i manje snažne verzije X8, na šta sugerišu naljepnice koje oznčavaju da se radi o hibridnom testnom vozilu. Ukoliko ovaj prototip kao i X7 koristi sličnu CLAR platformu, u njemu bi se lako mogao naći plug-in hibridni pogonski sklop iz modela X5 xDrive45e.

 

 

U modelu X5 se nalazi pogonski sklop koji sadrži trolitarski redni turbo šestocilindraš, električni motor i litijum-jonska baterija od 24 kW koji kombinovano isporučuju 399 KS i autonomiju od 80 kilometara u potpuno električnom režimu. Tu je i „punokrvni“ obrtni momenat od 600 Nm koji bi omogućio novom SUV-ju da se nadmeže sa konkurencijom. Za sada sve ostaje na pretpostavkama, a za više detalja treba pričekati zvanične informacije proizvođača...

Datum objave: 13/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook