Naslovna > Automobili > Škoda > Fabia > Slična, ali ipak dosta modernija

Škoda Fabia

Slična, ali ipak dosta modernija

Škoda se priprema za otkrivanje četvrte generacije svog popularnog hatchback modela Fabia koja bi se na tržištu trebala naći polovinom naredne godine....

Iako špijunski snimci ne govore previše o Fabijinom redizajnu, one ipak ukazuju na brzi razvoj po nalogu šefova češkog brenda. Ove slike takođe potvrđuju da će novi model svoju stariju, vremešnu platfomu zamijenti najnovijim standardom VW Grupe.

 

 

 

Što se tiče kabinskog prostora, mogu se očekivati iste dimenzije kao i na aktuelnom modelu jer je Škoda nedavno predstavila kompaktnu liniju modela Scala i nema razloga da joj Fabiju približi dimenzijama iz praktičnih razloga. Međutim, i dalje će raspolagati sa dovoljno prostora koji ga čine jednim od najprostranijih automobila u klasi, a prelazak na MQB platformu bi trebao donijeti unapređenja u zvučnoj izolaciji. Sličnost sa bratskim modelom VW Polo na ovim fotografijama je očigledna.

 

Sa tehnološkog aspekta, u kabini će se naći Škodin MIB 3.0 infotainment sistem predstavljen u modeli Kamiq. Neke varijante će vjerovatno ponijeti 6,5-inčni ekran sistema, dok će druge imati opcionalne od 8 i 9,2 inča.

 

 

 

Ispod poklopca motora nove Fabije se vjerovatno neće naći trenutni najslabiji MPI agregat i 1,2-litarski TSI. Umjesto njih u novom modelu bi se mogli naći jednolitarske TSI jedinice od 95 i 116 KS. 1,5-litarski TSI od 150 KS sa opcijom deaktiviranja cilindara po potrebi će se vjerovatno naći u ponudi, a nije isključena ni mogućnost ugradnje blagog hibridnog pogona iz VW Grupe koji se nalaze u VW Golfu i novoj Octaviji. Inžinjeri različitih brendova su radili na razvoju jeftinijih sistema od 12 volti koji bi se mogli naći u ponudi uz nastupajuće konfiguracije od 48 volti. Međutim, plug-in hibridne verzije nisu u planu zbog komplikovane instalacije sistema i baterija, koja bi rezultovala visokom prodajnom cijenom ovog modela.

Datum objave: 07/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook