Naslovna > Automobili > Kia > EV6 > Slušajte Betovena u električnom autu i stići ćete puno dalje

Kia EV6 GT Line S

Slušajte Betovena u električnom autu i stići ćete puno dalje

Slušanje različitih pjesama tokom vožnje rezultiralo je drugačijim elektrodermalnim aktivnostima i povećanjem volumena krvi za svakog od učesnika. To je uticalo na stil vožnje i na kraju i na domet vožnje EV6 u stvarnom svijetu...

Kia je sprovela istraživanje koje je pokazalo da melodije koje slušamo u našem automobilu mogu da imaju snažan efekat na stvarni svijet. Tačnije, Betovenova „Deveta simfonija“ se pokazala korisnom za efikasnu vožnju. Za eksperiment je korišćena Kia EV6 GT-Line S, opremljena zvučnim sistemom Meridian Audio s 14 zvučnika. Brojni učesnici bez prethodnog iskustva su vozili EV6 na ruti od 29 kilometara koja kombinuje zakrčene gradske ulice, stambene puteve i vijugave seoske puteve. Svi su slušali unaprijed određenu listu pjesama na istom nivou jačine, dok je uređaj Empatica E4 bilježio njihova biometrijska mjerenja.

 

 

 


Lista je uključivala sljedeće pjesme ovim specifičnim redoslijedom: Tycho - Awake, Adele - Hello, The Weeknd - Blinding Lights, Anna Meredith - Nautilus, Kanye West - Fade i Beethoven - Symphony No. 9 u d-molu. Studiju je nadgledao dr. Dankan Vilijams, predavač na Školi nauke, inženjerstva i okoline Univerziteta u Salfordu i stručnjak za akustiku, buku, psihoakustiku i nauku o zvuku.

 

 

 

Rezultati su pokazali da su učesnici vozili do četiri puta efikasnije dok su slušali Betovena u poređenju s drugim pjesama. S druge strane, „Blinding Lights“ su ih podstakli da voze gotovo dvostruko neefikasnije. Nakon analize podataka, dr. Vilijams je zaključio: „Ono što smo otkrili iz samo dva dana testiranja je da muzika zaista može da ima dramatičan uticaj na domet vožnje električnog vozila u stvarnom svijetu“.

Datum objave: 10/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook