Naslovna > Cupra > Terramar > Službeno predstavljen kao sestrinski model Audija Q3 sljedeće generacije

Cupra Terramar

Službeno predstavljen kao sestrinski model Audija Q3 sljedeće generacije

Cupra planira praviti Terramar sa plug-in hibridnim pogonom. Imaće nespecifikovanu bateriju s dovoljno energije za do 100 kilometara čisto električnog dometa. Postojaće i verzije kompaktnog crossovera sa tradicionalnim agregatima, vjerovatno koristeći najnoviji (i posljednji) razvoj benzinskih motora VW grupe.

Cupra je ove sedmice održala svoj događaj Unstoppable Impulse tokom kojeg je predstavila mnoštvo modela s ciljem da ostvari godišnju prodaju od 500.000 vozila. To je hrabar cilj kada uzmete u obzir da je španski proizvođač automobila do sada isporučio ukupno skoro 200.000 jedinica od svog početka 2018. Jedan od novih modela koji dolazi iz SEAT-ove podbrendove biće Terramar, nazvan po primorskom gradu u blizini Barselone.

 

 

 


Poprimiće oblik kompaktnog crossovera koji je mehanički srodan sljedećoj generaciji Audija Q3. I ne samo to, on će se proizvoditi zajedno sa modelom koji nosi Four Rings u Mađarskoj u fabrici VW grupe u Györu. Iz do sada objavljenih preliminarnih specifikacija, znamo da će Cupra Terramar biti dugačak oko 4,5 metara. To izgleda sasvim ispravno jer se očekuje da će sljedeći Q3 biti nešto veći od današnjeg modela, koji ima 4,48 metara.

 

 

 

 

Znamo zasigurno da će Terramar biti Cuprin posljednji automobil koji će doći sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, što znači da će sve nakon njega imati isključivo električnu postavku. Crossover C segmenta će se nalaziti na ažuriranoj konfiguraciji sveprisutne MQB platforme. Predviđeno da stigne 2024. godine, novi model će biti pozicioniran iznad Atece i prvog samostalnog modela kompanije, Formentora. Na istom Unstoppable Impulse-u, Cupra je prikazala ažuriranu verziju prošlogodišnjeg UrbanRebel-a tako što je ublažila originalni koncept. Sada je znatno bliži onome što očekujemo od serijskog modela 2025.

Datum objave: 08/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook